Scurgerile de informatii care au dus la scandalul "Panama Papers" care releva evaziunea fiscala orchestrata de firma de avocatura panameza Mossack Fonseca au mobilizat sistemele de justitie din mai mai multe tari, printre care Franta si Spania, anunta AFP.

La Paris, justitia franceza a anuntat luni o ancheta de amploare pentru "evaziune fiscala grava", in urma dezvaluirilor International Consortium of Investigative Journalists.

Practicile dezvaluite "pot afecta rezidentii fiscali francezi", a explicat Parchetul fiscal pentru a-si justifica decizia. Cercetarile au fost incredintate specialistilor de la Biroul central pentru lupta impotriva infractiunilor fiscale.

La Madrid, instantele specializate in mari infractiuni economice au deschis o ancheta pentru spalare de bani.

Investigatiile se vor concentra asupra activitatilor Mossack Fonseca in beneficiul persoanelor spaniole sau rezidente in Spania, care au evitat plata taxelor in aceasta tara. Printre cei vizati se afla si fotbalistul Barcelonei, Lionel Messi.

Ziarul german Suddeutsche Zeitung anunta ca cel putin 28 de banci germane, printre care Deutsche Bank si Commerzbank, s-au folosit in ultimii ani de serviciile firmei de avocatura Mossack Fonseca din Panama pentru 1.200 de firme ale clientilor lor.

Si fiscul olandez va deschide o ancheta dupa publicarea in presa internationala a dezvaluirilor cunoscute drept 'Panama Papers', vast sistem de evaziune fiscala operat de un cabinet de avocati panamezi, a anuntat luni Ministerul Finantelor, citat de AFP. "Fiscul va ancheta asupra datelor pertinente pentru Olanda" si le va examina "cu scopul de a stabili daca sunt valabile pentru impozitare", a precizat ministerul intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Olanda, frecvent acuzata ca acorda avantaje fiscale firmelor multinationale, "apreciaza ca este esential sa se lupte impotriva evaziunii fiscale si a fraudei", a precizat aceasta. Cele doua cotidiane olandeze asociate acestui proiect, Trouw si Financieel Dagblad (FD), nu au publicat deocamdata numele personalitatilor olandeze implicate. Doua trusturi ￯ structura juridica permitand persoanelor fizice sau societatilor sau societatilor sa transfere active unei persoane de incredere care le va administra ￯ ar fi totusi implicate, a mentionat cotidianul Trouw.

Autoritatile din SUA examineaza informatiile publicate luni in scandalul "Panama Papers", Casa Alba limitandu-se doar sa sublinieze necesitatea "unei mai mari transparente" in tranzactiile internationale.

"Suntem constienti de documentele publicate si in acest moment le analizam", a declarat Peter Carr, purtator de cuvant al Departamentului de Justitie.

Comisarul european Pierre Moscovici a solicitat statelor Uniunii Europene sa accelereze lupta impotriva evaziunii fiscale, ca urmare a aparitiei documentelor "Panama Papers".

"Aceste documente nu ar trebui sa fie un obstacol, ci un accelerator. Trebuie sa mergem inainte mai puternici si mai transparenti. Sper ca directiva europeana pentru lupta impotriva evaziunii fiscale va primi acum acordul unanim al statelor", a declarat Moscovici.

Conturile secrete ale celor bogati si puternici - care sunt principalele nume mentionate in documente

Lideri politici, celebritati de prim plan si zeci de miliardari figureaza printre personalitatile mentionate in ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, scrie AFP.

Ancheta efectuata de peste o suta de ziare asupra unei perioade de 40 de ani arata cum unii dintre cei mai puternici oameni din lume si-au ascuns banii in paradisuri fiscale.

Iata mai jos principalele dezvaluiri facute duminica pe baza documentelor provenite de la cabinetul panamez de avocatura Mossack Fonseca:

A) Lideri politici

Apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin, ajutati de banci si de alte companii, ar fi implicati in deturnarea a circa 2 miliarde de dolari folosind societati-paravan, obtinand astfel influenta in randul presei si in industria auto. Kremlinul a acuzat Consortiul international al ziaristilor de investigatie (ICIJ) ca au lansat o "campanie de informare" mincinoasa.

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson si sotia sa au folosit o firma offshore, Wintris Inc, pentru a manipula milioane de dolari aflati in principalele trei banci ale tarii in timpul crizei financiare din insula. Acesta a negat orice ilegalitate dar se va confrunta cu o motiune de cenzura in aceasta saptamana.

Lideri politici, care si-au construit reputatia pledand pentru o mai mare transparenta - presedintele chinez Xi Jinping si premierul britanic David Cameron - au membri ai familiilor lor legati de societati offshore.

Regele Salman al Arabiei Saudite, ca si copiii presedintelui azer Ilham Aliev ai premierului pakistanez Nawaz Sharif, controleaza societati offshore.

Presedintele argentinian Mauricio Macri a fost membru in comitetul de conducere al unei societati offshore inregistrata in Bahamas, dar nu a "participat niciodata la capitalul acestei societati", sustine guvernul de la Buenos Aires.

Persoane mandatate de presedintele ucrainean Petro Poroshenko au recurs la serviciile Mossack Fonseca pentru a crea o societate in Insulele Virgine britanice.

B) Mediul economic

Peste 500 de banci, filiale si sucursale au lucrat cu Mossack Fonseca din 1970 pentru a-si ajuta clientii sa gestioneze societati offshore. Peste 1.100 de societati au fost astfel create prin intermediul UBS si peste 2.300 prin intermediul HSBC si al filialelor sale.

29 de miliardari care figureaza in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume sunt mentionati.

C) Crima organizata

Cabinetul panamez de avocatura a lucrat cu cel putin 33 de persoane si societati aflate pe lista neagra a SUA din cauza legaturilor lor cu baroni mexicani ai drogurilor, organizatii teroriste sau state precum Coreea de Nord.

Printre clientii cabinetului figureaza de asemenea responsabili ai unor scheme tip Ponzi, persoane care fraudeaza fiscul sau un om de afaceri american condamnat pentru faptul ca a vizitat Rusia pentru a intretine raporturi sexuale cu orfani minori, si care a semnat documente pentru societati offshore in perioada in care era inchis.

Documentele identifica o persoana care afirma ca a organizat o campanie de acordare ilegala de bani in valoare de 50.000 destinati pentru plata hotilor de la Watergate, in Statele Unite.

D) Lumea sportului

Un membru al comitetului de etica al Federatiei Internationale de Fotbal (Fifa), Juan Pedro Damiani, a avut legaturi de afaceri cu trei barbati inculpati in scandalul de coruptie care afecteaza institutia ce conduce fotbalul mondial: fostul vicepresedinte al Fifa, Eugenio Figueredo, precum si Hugo Jinkis si fiul sau, acuzati ca au dat mita pentru drepturile de difuzare in America Latina.

Cel mai bun jucator de fotbal din lume, Lionel Messi, si tatal sau sunt acuzati ca detin o societate offshore, Mega Star Enterprises, un nume care aparea in iunie 2013 dupa deschiderea unei anchete de catre autoritatile spaniole.

Presedintele suspendat al UEFA Michel Platini, caruia i s-a interzis timp de sase ani orice activitate in fotbal, dupa ce a fost acuzat ca a primit 2 milioane de dolari de la presedintele Fifa Sepp Blatter, ar fi recurs la Mossack Fonseca pentru a administra o societate offshore creata in Panama in 2007.