Cotidianul turc Zaman, confiscat vineri si pus sub tutela judiciara de guvernul de la Ankara, a aparut duminica la chioscuri cu o linie editoriala complet schimbata, devenita acum favorabila executivului si presedintelui tarii, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Sediul Zaman, incercuit de politie in luna martieFoto: Captura YouTube

Daca in editia de sambata ziarul a publicat pe prima pagina mesajul "Constitutia suspendata", in semn de protest pentru punerea sub tutela judiciara, prima pagina de duminica este dedicata unei ceremonii oficiale privind constructia unui al treilea pod peste Bosfor, la Istanbul, cu titlul "Bucurie istorica pe pod". Intr-un alt subiect de prima pagina, ilustrat cu o fotografie care-l infatiseaza pe Erdogan, este anuntat faptul ca presedintele turc va oferi o receptie la palatul prezidential cu prilejul zilei femeii.

Totodata, in ziar mai apare o stire despre posibila retragere a imunitatii parlamentare a unor deputati kurzi, masura sustinuta de catre Erdogan. Pe pagina de internet a ziarului apare doar mesajul "Vom reveni in curand cu stiri de calitate si neutre", in timp ce versiunea in limba engleza a ziarului, Today's Zaman, nu a fost inca modificata.

Pana la punerea sa sub tutela judiciara, ziarul adopta o linie dura impotriva guvernului de la Ankara, criticand mersul economiei, politica externa fata de Siria sau atacurile la adresa libertatii presei. Lui Abdulkadir Bilici, redactor-sef al ziarului, nu i s-a permis sambata accesul in redactie si a fost informat de catre politie, care pazeste cladirea in care functioneaza ziarul Zaman, ca i-a expirat contractul. Cotidianul turc este condus acum de un comitet de administratie desemnat de catre guvern.