Discutiile de pace de la Geneva, mediate de Natiunile Unite, au fost amanate miercuri seara pana pe 25 februarie, in contextul intensificarii ofensivei autoritatilor siriene in regiune Alep. Inaltul Comitet de Negociere al opozitiei siriana a anuntat ca nu se va intoarce la masa de negociere pentru pacificarea Siriei daca nu vede schimbari pe teren, in timp ce guvernul sirian a aratat ca urmeaza sa se hotarasca daca va reveni, acuzand opozitia ca se retrage doar pentru ca pierde pe teren. Franta si Germania arata cu degetul catre regimul de la Damasc, acuzandu-l ca torpileaza negocirile de pacificare.

Inaltul Comitet de Negociere al opozitiei siriana nu se va intoarce la masa de negociere pentru pacificarea Siriei daca nu vede schimbari pe teren, a anuntat miercuri negociatorul sef al delegatiei, scrie Reuters.

"Domnul De Mistura a suspendat procesul, Cred ca este o ocazie pentru comunitatea internationala sa puna presiune pe regim si pe aliatii sai pentru a se asigura ca implementeaza nevoile umanitare ale poporului sirian prin eliberarea detinutilor si ridicarea asediilor asupra oraselor precum si prin incetarea atacutilor aeriene asupra localitatilor", a declarat Riad Hijab pentru presa.

"Delegatia HNC va pleca maine de la Geneva si nu va reveni pana nu vede ceva la fata locului", a adaugat acesta.

Damascul acuza opozitia ca a primit instructiuni din partea Arabiei Saudite, Qatarului si Turciei

Pe de alta parte, guvernul sirian se va gandi daca sa revina joi la masa negocierilor dupa ce trimisul Natiunilor Unite a amanat sedinta miercuri seara, a anuntat negociatorul sef, acuzand opozitia siriana ca se retrage pentru ca pierde lupta pe teren.

"Evenimentele militare de la sol sunt cruciale. Observati ca decizia opozitiei de a se retrage a venit dupa deschiderea drumului catre Nabul si Zahraa", a declarat ambasadorul Siriei la ONU Bashar al-Jaafari, referindu-se la faptul ca armata siriana si aliatii sai au rupt un asediu de 3 ani al rebelilor asupra a doua orase siite din provicia nordica Alep.

Seful delegatiei guvernamentale siriene a acuzat miercuri opozitia ca vrea sa se retraga de la discutiile de pace sub presiunea puterilor regionale, in timp ce decizia Natiunilor Unite de a suspenda convorbirile pana la 25 februarie "nu a fost obiectiva",

Bashar Ja'afari, ambasadorul sirian la ONU, care conduce delegatia Damascului, a declarat reporterilor la Geneva: "Noi stiam de acum cateva ore ca Riadul vrea sa retraga (opozitia) din discutii si de aceea a venit anuntul dlui De Mistura ca o acoperire politica a deciziei de a se retrage".

"Consideram ca stilul folosit de emisarul special pentru a justifica retragerea delegatiei Riadului (opozitia siriana participanta la aceste discutii n.r.) conform instructiunilor Arabiei Saudite, Qatarului si Turciei nu a fost obiectiva. El nu a spus adevarul asa cum a fost", a adaugat seful delegatiei Damascului inainte de a merge la discutii cu emisarul special al ONU Staffan de Mistura, adauga Reuters.

Germania si Franta acuza Siria ca a "torpilat" discutiile de pace de la Geneva

"A devenit din ce in ce mai clara in ultimele zile masura in care negocierile de la Geneva au fost impovarate de ofensiva militara a armatei siriene in apropiere de Alep", a declarat ministrul german de Finante Frank Steinmeier, in marja unui enveniment desfasurat la Riad (Arabia Saudita).

"Acuzam ofensiva brutala a regimului sirian, facuta cu sprijinul Rusiei, de a sufoca Alep. Franta sprijina decizia trimisului special al ONU de a suspenda negocierile la care nici regimul lui Bashar al-Assad si nici aliatii sai clar nu vor sa contribuie cu buna credinta, torpiland astfel eforturile de pace", a declarat, la randul sau, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.