Discutiile incepute duminica seara, la Londra, intre premierul britanic David Cameron si presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Donald Tusk, pentru a evita iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, au fost prelungite cu o zi, care va fi "cruciala", a anuntat Donald Tusk, citat de AFP. O sursa apropiata negocierilor de duminica a declarat ca Marea Britanie si Uniunea Europeana ajuns la un acord doar asupra unuia dintre cele patru domenii in care premierul britanic David Cameron a cerut reforme, potrivit Reuters.

David CameronFoto: Gov.uk

"Nici un acord inca. Lucram intensiv in urmatoarele 24 de ore, care sunt cruciale", a scris Donald Tusk duminica seara, pe contul sau Twitter.

Londra a formulat patru mari cerinte pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.

Donald Tusk si David Cameron incearca sa cada de acord asupra principalelor puncte de renegociere cerute de Marea Britanie inainte de un summit al liderilor UE programat pe 18 si 19 februarie.

Reales in mai 2015, David Cameron a promis sa organizeze pana la finele lui 2017 un referendum care ar putea conduce la un "Brexit", o iesire a tarii sale din UE, provocand o noua criza majora in cadrul Uniunii.

Premierul conservator cere partenerilor sai europeni reforme in patru sectoare, dintre care cel mai controversat este cel destinat descurajarii imigratiei intra-europene, in special din tarile estice.

Cameron doreste un moratoriu de patru ani inainte de acordarea de ajutoare sociale pentru imigrantii care vin sa lucreze in UE, dar aceasta solicitare este in contradictie cu libera circulatie a bunurilor si persoanelor, un principiu fondator al UE.

Surse familiarizate cu negocierile au declarat pentru Reuters ca Uniunea Europeana ofera Marii Britanii o noua regula de tip "frana de urgenta" care ar putea diminua imigratia din alte state UE.

Propunerea i-ar da oricarui stat membru care reuseste sa convinga guvernele europene ca sistemul sau social se afla sub presiune excesiva dreptul de a suspenda ajutoarele sociale pentru noii sositi din alte tari UE pe o perioada de pana la 4 ani.