Campania Chinei impotriva dizidentilor a devenit globala, iar serviciile de securitate chineze ar fi inceput sa rapeasca dizidenti de peste hotare, cetateni chinezi dar si straini, pe fondul unei miscari extraordinare de a tine in frau criticile la adresa politicii Partidului Comunist de la Beijing. Un diplomat occidental a numit aceasta actiunea "cea mai grava represiune" dupa masacrul din Piata Tiananmen, din anul 1989, scrie Washington Post.

O serie de incidente, inclusiv rapiri in Thailanda sau Hong Kong, repatrieri fortate si "confesiunile" televizate a doi cetateni suedezi sunt semnale ca s-a trecut peste o noua linie rosie, au semnalat cativa diplomati straini de la Beijing.

Cu toate acestea, multe guverne straine evita sau nu pot sa intervina, reactiile lor limitandu-se la proteste slabe.

Uniunea Europeana este divizata si pare nesigura, iar in Hong Kong este haos, libertatea de exprimare fiind amenintata si multi activistii simtindu-se tradati si lipsiti de sprijin din Marea Britanie.

"China pare sa exprime in lume dispretul sau pentru statul de drept", a declarat Jerome A. Cohen, expert in legislatia chineza si profesor la Universitatea din New York.

Intr-un moment in care secretarul de stat american John Kerry se afla in vizita la Beijing, presedintele unui organism independent din SUA, care monitorizeaza evolutiile din China, a afimta ca "autoritarismul dur" catre care se indreapta presedintele Xi Jinping ameninta relatiile dintre Washington si Beijing.

In iunie 1989, Guvernul chinez a ordonat armatei sa reprime sangeros protestele pro-democratie din Piata Tiananmen din Beijing. Soldatii chinezi au ucis atunci sute de protestatari neinarmati, insa unele surse vorbesc despre peste o mie de morti.