Practicile comerciale ale Chinei sunt in continuare surse "de importante distorsiuni" impiedicand liberul schimb promovat de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in pofida unor recente progrese, a apreciat administratia de la Washington intr-un raport prezentat miercuri, relateaza AFP.

"Multe probleme care apar in relatiile comerciale si de investitii dintre Statele Unite si China pot fi imputate masurilor interventioniste ale guvernului chinez (...) care continua sa creeze importante distorsiuni comerciale", a scris Biroul de Reprezentanta Comerciala a Statelor Unite (USTR).

In raportul sau anual, remis Congresului american, ministerul evalueaza respectarea de catre China a regulilor OMC, la care Beijingul a aderat in 2001, si enumera mai multe surse de "frictiuni".

USTR se refera mai ales la masurile "inadecvate" de protectie a proprietatii intelectuale in China care continua sa fie "importante bariere" in calea investitiilor si exporturilor americane.

Pe de alta parte, protectia secretelor industriale ramane "o grava problema", potrivit administratiei americane.

Raportul indeamna Beijingul sa isi intareasca supravegherea industriei sale farmaceutice pentru a frana contrafacerea medicamentelor.

In plus, USTR acuza China ca furnizeaza in continuare "subventii nefaste" intreprinderilor sale si atrage atentia ca este pregatit sa sesizeze OMC pentru a-si afirma drepturile.

Cu toate acestea, raportul saluta vointa manifestata recent de autoritatile de la Beijing de a pune in aplicare reforme spre o mai mare liberalizare a economiei chineze.

"Daca va continua in mod corespunzator, aceasta vointa de reforme ar putea sa atace problemele" care stau in calea comertului chino-american, mai noteaza USTR.