Casa Alba a denuntat cu vehementa luni propunerile candidatului republican Donald Trump care a lansat un apel la interzicerea accesului musulmanilor in Statele Unite, subliniind ca acestea sunt "contrare" valorilor americane, scrie AFP si Agerpres.

"Acest lucru este complet contrar valorilor noastre ca americani", a declarat Ben Rhodes, consilier apropiat al presedintelui Barack Obama. "Respectul libertatii religioase este inscris in Declaratia noastra a drepturilor (Bill of Rights)", a subliniat el la postul CNN.

"De asemenea, este contrar securitatii noastre", a continuat el, atragand atentia ca jihadistii din gruparea Statul Islamic cauta exact sa dea impresia unui "razboi intre Statele Unite si islam".

Miliardarul, apreciat de aproape o treime dintre simpatizantii republicani in perspectiva primarelor care vor incepe in februarie, ii acuza tot mai frecvent pe musulmani dupa atentatele de la Paris.

Intr-un comunicat difuzat luni, el a lansat un apel la "interzicerea totala si completa a accesului musulmanilor in Statele Unite pana cand alesii tarii noastre vor intelege ce se intampla".

In cursul unei alocutiuni solemne pronuntate duminica seara din Biroul Oval, Barack Obama le-a cerut compatriotilor sai sa nu cedeze fricii ori tentatiei de a-i stigmatiza pe musulmani.

"SI nu vorbeste in numele islamului, sunt niste criminali, niste asasini", a declarat el, cerand ca musulmanii sa fie considerati ca aliati in loc "sa ii respingem cu suspiciune sau ura".