Presupusul organizator al atacurilor de la Paris din 13 noiembrie, belgianul de origine marocana Abdelhamid Abaaoud, avea legaturi cu persoane din Marea Britanie unde unul dintre autorii atacurilor a mers anul acesta, relateaza AFP citand informatii publicate de Wall Street Journal si The Guardian.

Abdelhamid AbaaoudFoto: Agerpres/EPA

Wall Street Journal a scris vineri, citand responsabili occidentali care au vorbit sub protectia anonimatului, ca "mai multe persoane suspectate de legaturi cu Abdelhamid Abaaoud (...) au ca baza Marea Britanie".

"Aceste persoane, dintre care unele sunt de origine marocana", precum Abdelhamid Abaaoud, "au drept baza regiunea Birmingham", in centrul Angliei, potrivit cotidianului american.

Mai mult decat atat, "cel putin o persoana conectata cu atacurile" de la Paris "se presupune ca a calatorit in Marea Britanie anterior" atacurilor, potrivit aceleiasi surse.

The Guardian scrie sambata, citand responsabili din domeniul antiterorismului, care au vorbit de asemenea sub protectia anonimatului, ca unul dintre autorii atacurilor din Paris a mers anul acesta la Londra si la Birmingham.

"In cele doua orase, s-a intalnit cu persoane suspectate de a avea intentia si capacitatea de a pregati sau de a contribui la activitati teroriste care vizeaza Regatul Unit", scrie cotidianul britanic, precizand ca persoanele intalnite fac obiectul unei anchete a MI5, serviciul britanic de informatii interne, si a unitatilor antiteroriste ale politiei.

Politia din West Midlands, care opereaza in Birmingham, a declarat sambata, intr-un comunicat de presa, ca este la curent cu informatii relatate de presa "privind autoii atacurilor de la Paris si o posibila legatura cu persoane sau locuri din Birmingham".

"Unitatea antiterorism din cadrul politiei din West Midlands lucreaza mana in mana cu colegii de la antiterorism din Londra, cu reteaua nationala de lupta antitero si cu serviciile de securitate pentru a ajuta anchetele franceze si belgiene si, bineinteles, pentru a face fata tuturor amenintarilor teroriste legate de Marea Britanie", a declarat Marcus Beale, adjunctul sef al politiei din West Midlands.

"Amenintarea pentru Marea Britanie legata de terorismul international ramane la un nivel <> ceea ce inseamna ca un atac este considerat drept foarte probabil", a adaugat politia, fara a da alte detalii.

Orasul Birmingham, al doilea ca marime din Marea Britaniei, cu 1,2 milioane de locuitori dintre care un sfert musulmani, a fost deja invocat in cazul problemei extremismului islamic, scrie Wall Street Journal.

Junaid Hussain, devenit recrutor pentru Statul Islamic prin intermediul retelelor sociale si omorat de o lovitura aeriana a coalitiei in Siria, in august, era din Birmingham.

Totodata, "mai multe celule teroriste islamice de origine nord-africana sunt legata de acest oras si regiunea in care se afla", potrivit cotidianului american.

Atacurile de la Paris in data de 13 noiembrie sunt cele mai grave petrecute in Franta. 130 de persoane si-au pierdut viata si peste 350 sunt ranite.