Autoritatile turcesti suspecteaza ca un important jihadist britanic, retinut in Turcia saptamana trecuta, ar fi planuit atacuri in Istanbul similare celor din Paris, au declarat Reuters doua surse din domeniul securitatii.

Istorie si simboluriFoto: USER UPLOADED

Un barbat, despre care se crede ca este Aine Lesley Davis, un asociat al militantului Statului Islamic supranumit “Jihadi John”, a fost retinut saptamana trecuta in Istanbul, au anuntat vineri oficiali turci.

Davis a fost retinut impreuna cu un grup de alte persoane care ar fi putut planui un atac in Istanbul in paralel cu masacrul din capitala Frantei in care au murit cel putin 129 de persoane.

“Davis este o figura cu responsabilitati cheie in Statul Islamic si nu a fost capturat singur. Era in cadrul unui grup”, a spus o sursa.

“In acest moment investigam daca ei planuiau un atac in Istanbul similar cu cel din Paris. Suspectam ca ar fi fost un atac in paralel cu cel din Paris, in aceeasi zi”, a adaugat sursa.

Davis este parte a unei grupari de islamisti britanici despre care se crede ca are misiunea de a pazi prizonierii straini, alaturi de Mohammed Emwazi, supranumit Jihadi John, dupa ce a aparut in clipuri ce aratau executarea de americani si britanici.

Vineri oficiali SUA si din Marea Britanie au spus ca ei cred ca Emzawi a fost ucis intr-un atac cu drona.

Istanbul este una dintre cele mai populare destinatii turistice, cu peste 10 milioane de vizitatori pe an.