Raportul Agentiei Mondiale Antidoping pun sub reflector legaturile periculoase dintre sport si serviciile secrete rusesti
Birouri puse sub interceptare, vizite regulate ale agentilor, angajati interogati despre activitatile lor, dar si "atmosfera de intimidare": raportul prezentat luni la Geneva arunca o lumina cruda asupra rolului si "influentei FSB" in sportul rusesc.
Acesta evoca in special acesti "barbati care se prezentau in laboratoare in conditiile in care apartineau serviciilor de securitate", sau intalnirile saptamanale dintre directorul laboratorului si un agent FSB insarcinat sa "ia temperatura laboratorului antidoping".
"Nu cred ca se poate spune cu certitudine ca nu exista nicio manipulare" in acest laborator, a rezumat intr-o pirueta retorica Dick Pound, responsabilul cu ancheta care a dezvaluit sistemul de coruptie si de dopaj in sportul rusesc.
"E dificil de imaginat ce interese nationale pot fi cautate in urina atletilor", a ironizat fostul presedinte fondator al AMA, in conditiile in care rusii sunt acuzati ca au facut sa dispara esantioanele.
Raportul nu precizeaza ce rol au jucat serviciile secrete dar se ridica o serie de intrebari: ce faceau intr-un raport insarcinat cu analiza esantioanelor de urina si de sange ale sportivilor? Au pus autoritatile rusesti foarte puternicele servicii secrete in serviciul performantei sportive?
O lunga traditie de cooperare
FSB, acronimul Serviciului Federal de Securitate, este mostenitorul KGB-ului din epoca sovietica. La fel ca si imaginea tarii care s-a prabusit dupa dizlocarea URSS in 1991, serviciile secrete rusesti au avut si ele desertul lor de traversat, in anii 1990, pana la ajungerea la putere, in 2000, a lui Vladimir Putin, el insusi fost agent KGB in Germania si ulterior director al FSB.
De atunci, oamenii FSB si, mai general reprezentantii structurilor de forta, o expresie care desemneaza in Rusia ministerele Apararii, Internelor si Justitiei, si-au taiat partea leului in ministere, in administratie si in sfera economica.
In paralel, sportul a devenit o prioritate si organizarea de evenimente sportive, precum Jocurile Olimpice de la Soci, in 2014, sau Cupa Mondiala la fotbal, in 2008, o miza strategica.
Andrei Soldatov, specialist in serviciile secrete si editorul site-ului Agentura.ru, reaminteste astfel rolul jucat de FSB la JO din Soci.
"Erau supervizate de numarul doi al FSB, Oleg Syromolotov, un specialist in contra-spionaj, nu in lupta antiterorista", explica Soldatov, care subliniaza ca "toate metodele FSB au fost folosite".
"Este o veche traditie a legaturilor intre KGB si apoi FSB si sport", reaminteste Soldatov.
Ca si Stasi, politia secreta est-germana, KGB-ul avea un serviciu care se ocupa de sport. Agentii sai erau insarcinati sa impiedice fuga in strainatate a sportivilor sovietici dar si sa ii ajute in probleme legate de cariera sau personale. Fara sa mai vorbim despre dopajele in echipele est-germane si sovietice.
Astazi, aceste legaturi incestuoase persista. Voleiul, spre exemplu, beneficiaza de generozitatea statului deoarece este sportul preferat al fostului sef al KGB-ului, Nikolai Patrushev.
Serviciile secrete mentin de asemenea legaturi cu clubul Dinamo Moscova. Seful actual al FSB are chiar si un loc in consiliul de administratie al clubului. Iar presedintele clubului este aprobat de serviciile politiei de frontiera, o divizie a FSB.
De la publicarea raportului AMA, nici FSB, nici Kremlinul, nici ministerul rus al Sporturilor nu au comentat aceasta influenta a FSB-ului.
Doar presedintele in exercitiu al Agentiei ruse antidoping, Nikita Kamaiev, a evocat chestiunea, pentru a o arunca in derizoriu. "Am un toc pentru arma mea, un pistol, si in fiecare seara ma duc in subsolurile Lubianka", sediul FSB, a spus el, intr-o conferinta de presa. "E un mare nimic. Cei care gandesc asta se cred in vremea primelor filme James Bond".
- -1 (1 vot)romaneste va spun (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 6:26) pa sleau [anonim]inainte sa va ganditi ca ia uite ce fac vecinii, personal sunt convins ca si la noi in ograda lucrurile stau cam prost. si inainte s-o dati cu performanta romaneasca in sport propovaduita de o corporatie, poate ar trebui sa va puna pe ganduri ca avem cel mai mare nr de copii obezi din europa. sedentarism exagerat+mancare junk si modificata genetic + tablete/console video = obezitate garantata. dupa care le umflam muschii/grasimile cu steroizi, ca sa dea bine in statistici.raspunde trimite

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul