Grupul de hackeri Anonymous a publicat pe Internet informatii personale despre 1.000 de presupusi simpatizanti Ku Klux Klan (KKK), relateaza Mediafax citand BBC News. Publicarea acestor date reprezinta "o forma de rezistenta" fata de violenta rasista, subliniaza coalitia.

Adeptii suprematiei albilor din cadrul KKK au amenintat anul trecut cu moartea persoane care protestau fata de uciderea unui tanar de culoare la Ferguson, in Missouri.

O lista cu presupusi membri KKK publicata saptamana aceasta, anterior, pare sa fie falsa.

Noua lista pare sa ofere informatii din profiluri de pe retele de socializare ale unor persoane care au aderat sau au dat "like" unor grupuri cu legaturi cu KKK de pe Facebook si Google+. Multe dintre profiluri afiseaza imagini si sloganuri rasiste.

Anonymous subliniaza ca a folosit inteligenta umana, nu atacurile informatice, pentru a intocmi aceasta lista. "Asta inseamna ca persoanele de pe lista au fost adesea identificate de surse umane de informatie, atat prin metode deschise (de experti), cat si acoperite (spionaj digital/ingineri sociala)", se arata intr-un comunicat publicat impreuna cu lista.

Cealalta lisa, postata online saptamana aceasta, demasca in mod eronat o serie de politicieni americani ca fiind membri KKK. Imediat dupa postarea acestei liste, Anonymous a publicat o dezmintire, intr-un mesaj pe @Operation_KKK, contul oficial de Twitter al grupului. "Anonimii din spatele acestei initiative garanteaza numai lista care va fi postata pe acest cont de Twitter pe 5 noiembrie 2015", sublinia coalitia.

Campania "glugile jos"

Data de 5 noiembrie este semnificativa pentru membrii Anonymous, deoarece este data la care Guy Fawkes a incercat sa arunce in aer Parlamentul englez, in 1605. Mastile Guy Fawkes - popularizate prin filmul "V for Vendetta" - au devenit un simbol al grupului.

Grupul si-a lansat campania - pe care a intitulat-o "Hoods Off" - dupa ce Ku Klux Klan i-a amenintat cu moartea pe protestatari la Ferguson, in Missouri.

Mii de oameni, inclusiv membri Anonymous, au iesit in strada dupa ce un juriu a decis sa nu-l ancheteze penal pe un politist alb care l-a impuscat mortal, in august 2014, pe adolescentul de culoare Michael Brown.

Anonymous a lansat, in noiembrie anul trecut, un atac de tip negarea serviciului (DDoS) asupra unui site asociat KKK si a preluat controlul a doua conturi de Twitter asociate gruparii rasiste.

"Nu v-am uitat niciun moment amenintarile la adresa protestatarilor de la Ferguson si cu siguranta nu va vom ierta niciodata. Este valabil si pentru amenintarile pe care le proferati acum", afirma coalitia de hackeri intr-o postare online.

In opinia Gabriellei Coleman, o experta in probleme legate de Anonymous, demascarea unor presupusi membri KKK marcheaza o "revenire" a coalitiei de hackeri, dupa ce a fost criticata pentru faptul ca nu-si poate controla membri si ca dezvaluie informatii inexacte.

Faptul ca anterior au fost postate date false ar putea fi perceput ca o sursa de jena pentru grup, binecunoscut pentru sustinerea cauzelor justitiei sociale.

In 2012, grupul a dezvaluit nume si informatii personale ale unor persoane care ar fi fost implicate in musamalizarea violarii unei fete in varsta de 16 ani, in Ohio.

Vara aceasta, coalitia a blocat site-ul Jandarmeriei Regale a Canadei, dupa ce un ofiter a impuscat mortal un protestatar care purta o masca Guy Fawkes, in provincia Columbia Britanica.

In noaptea lui Guy Fawkes, Anonymous a organizat proteste in orase din toata lumea, inclusiv la Londra, unde au fost arestate cel putin 50 de persoane.