Presedintii Chinei si Taiwanului se vor intalnit sambata, la Singapore, intr-un summit istoric ce consacra apropierea celor doua tari cu regimuri politice antagoniste de la sfarsitul razboiului civil din 1949, scrie AFP.

Intalnirea dintre Ma Ying-jeou si Xi Jinping va reprezenta consacrarea unei politici de apropiere graduala soldata in sapte ani cu lansarea de zboruri directe, incheierea de acorduri comerciale si un boom turistic.

Relatiile chino-taiwaneze au fost marcare de neincredere, dupa proclamarea de catre Mao Zedong a Republicii Populare a Chinei, in urma cu 66 de ani.

Refugiati pe insula Taiwan, nationalistii din Kuomintang (KMT) condusi de Chang Kai-shek (1887-1975) si-au creat propriile lor structuri politice.

De-a lungul deceniilor, Taiwanul si-a creat propria identitate si s-a transformat intr-o democratie, in timp ce Beijingul sustine in continuare ca insula face parte din teritoriul sau.

Taiwanul, care este aliat cu SUA, s-a transformat intr-un avanpost al razboiului rece, in conditiile in care Washingtonul s-a angajat sa apare insula impotriva oricarei agresiuni chineze.

Dar, dupa ajungerea la putere, in 2008, a presedintelui Ma, care a promis ca imbunatatirea relatiilor bilaterale inseamna mai multa prosperitate, climatul dintre cele doua tari s-a incalzit.

Intr-un articol publicat de China Noua, Beijingul a prezentat drept o etapa istorica intalnirea dintre cei doi lideri, care vor "schimba opinii privind modul de promovare a dezvoltarii relatiilor pasnice" bilaterale.

Pentru a evita problemele protocolare ridicate de titlul de "presedinte", cei doi lideri se vor adresa cu apelativul "Domnule", a explicat directorul Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, Zhang Zhijun.