Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost retinut, joi, de catre Centrul National Anticoruptie in legatura cu dosarul ”jaful secolului”, in urma caruia peste un miliard de dolari au disparut din sistemul bancar al tarii, informeaza Agora.md. Procurorii au facut perchezitii atat la sediul PLDM, cat si la locuinta lui Filat. Inainte de retinerea pentru 72 de ore a fostului premier moldovean, rusofilul Usatii a promis un Mercedes politistului care il va aresta pe Filat.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

-------------

23.30 Au loc perchezitii si la locuinta fostului premier Vlad Filat, potrivit Unimedia.info

23.20 Procurorii Centrului National Anticoruptie au descins la sediul PLDM din Chisinau, anunta Unimedia.info

19:20 Reactia premierului Valeriu Strelet (sursa - Publika.md): Acest spectacol este prea tare cusut cu ata alba

Acest spectacol este prea tare cusut cu ata alba. Am convingerea ca Vlad Filat este o personalitate puternica si se va apara. Cred ca va reusi sa-si demonstreze nevinovatia. Sunt sigur ca beneficiarul principal va merge linistit acasa.

Dupa ce a vorbit astazi Vlad Filat, simt ca m-am eliberat de acel element de santaj, care mi s-a creat in procesul negocierilor formarii AIE-3. Nu am siguranta ca 'magii' de la Procuratura nu imi vor fabrica si mie un dosar, chiar daca m-a m straduit sa imi fac datoria. Iar singurul element sunt acele intercepatari telefonice, prin care am cerut sa nu fie demis un membru al PLDM.

18:26 Centrul National Anticoruptie a anuntat oficial ca Vlad Filat a fost retinut pentru 72 de ore "pentru corupere pasiva si trafic de influenta", potrivit Agora.md.

17.58 Vlad Filat a fost retinut pentru 72 de ore, informeaza Reuters.

17.45 Vlad Filat a fost adus la Centrul National Anticoruptie, transmite Agora.md.

16.58 Mascatii Centrului National Anticoruptie, condusi de Viorel Chetrareu, au intrat in Parlamentul de la Chisinau. Unii reprezentanti ai CNA asteapta la intrarile Legislativului, transmite Unimedia.

De mentionat este ca si politistii au format un cordon si nu permit nimanui sa intre in cladirea Legislativului.

16.14 Parlamentul a votat pentru ridicarea imunitatii deputatului Vlad Filat. Fostul premier poate fi retinut, scrie Unimedia. 79 de parlamentari din 101 au votat pentru.

15.56 Vlad Filat se retrage de la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), transmite Unimedia. Anuntul a fost facut in urma cu cateva minut in plenul Parlamentului de la Chisinau.

15.08 Comisia juridica a Parlamentului Moldovean a votat pentru ridicarea imunitatii lui Vlad Filat. Urmeaza, tot azi, votul in plen

----------------------

Agora.md relateaza ca sustinatorii lui Renato Usatii s-au impartit in mai multe tabere pentru ai bloca drumul liderului PLDM, Vlad Filat, in caz ca acesta ar incerca sa paraseasca Legislativul. Usatii le-a dat indicatia sa verifice masinile. Totodata, in cadrul mitingului, Usatii le-a promis politistilor cate un automobil pentru arestarea lui Vladimir Filat si a lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit rechizitorului, in timpul cand era premier ar fi extorcat si ar fi primit de la Ilan Shor bunuri si servicii in valoare de 60 de milioane de dolari, scrie Timpul.md. Lui Ilan Shor i s-ar fi oferit in schimb postul de consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa si i s-ar fi permis comercializarea produselor petroliere in regim duty free.

Procurorii mai sustin ca in perioada 2013-2015, Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, ar fi pretins si ar fi primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari. Respectivele bunuri si servicii ar fi fost folosite pentru a determina persoane publice sa adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentara de actiuni BEM, fara participarea statului si preluarea Consiliului de Administrare al BEM de catre Ilan Shor.

De asemenea, este invinuit de cedarea pachetului majoritar de actiuni la Banca de Economii. Ar fi asigurat desemnarea lui Ilan Shor la conducerea BEM.

"Eram pregatit pentru asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea, cum se pregateste, cum se va veni intr-o maniera triumfalista. Pe de o parte cu Usatii, pe de alta parte procurorul general. In speranta ca o sa fie justitie corecta. Jertfa care se aduce astazi va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefactie tara in care traim. Daca spuneam ca alegerile anticipate sunt unele nedorite, acum pot sa spun ca oamenii trebuie sa aleaga intre ceea ce este si ceea ce isi doresc ei, in speranta ca vor avea posibilitatea de a-si exprima optiunea de vot", a declarat Filat joi, dupa ce s-a cerut ridicarea imunitatii.

Stirea se actualizeaza