Opozitia rusa manifesteaza duminica la periferia din sud-estul Moscovei, prima manifestatie a opozitiei autorizata de putere dupa un an si jumatate in capitala Rusiei, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta manifestatie este organizata la apelul avocatului si blogger Aleksei Navalnii, una dintre figurile de frunte ale opozitiei ruse, pentru a marca a patra aniversare a deciziei lui Vladimir Putin de a reveni la putere in 2011.

"Protestam impotriva cenzurii, impotriva razboiului din Ucraina... Aceste probleme dureaza de mult timp, dar vrem sa spunem ca suntem impotriva a ceea ce se intampla la ora actuala in politica rusa", a declarat pentru France Presse Kira Iarmici, purtatorul de cuvant al opozantului.

Autorizat de primaria Moscovei, marsul se va desfasura pe o distanta de aproape trei kilometri la periferia situata la 15 km de centrul capitalei ruse.

"Nu am avut un mare miting de peste un an si jumatate", a explicat Aleksei Navalnii pe blogul sau, adaugand ca a ales data de 20 septembrie in amintirea zilei de 24 septembrie 2011, cand un congres al partidului la putere Rusia Unita a oficializat candidatura la alegerile prezidentiale din 2012 a lui Vladimir Putin, atunci prim-ministru.

"Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem incetarea razboaielor, abolirea cenzurii, eliberarea prizonierilor politici si lupta contra coruptiei", au declarat organizatorii manifestatiei pe pagina de Facebook a evenimentului.

La inceputul lunii martie, un mare mars la care au luat parte peste 70.000 de persoane a fost totusi organizat la Moscova, in omagiu opozantului Boris Nemtsov, asasinat cu cateva zile inainte.

Manifestatia programata duminica are loc de asemenea la o saptamana dupa alegerile regionale care au confirmat victoria partidului pro-Kremlin Rusia Unita, dar despre care adversarii, practic exclusi din scrutin, cred ca au fost marcate de fraude.