Premierul Olandei, Mark Rutte, cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati.

Mark RutteFoto: Agerpres/Xinhua

"Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari; trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere", a declarat Rutte, potrivit Mediafax.

"Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire", a adaugat Mark Rutte.

"Europa de Est s-a putut baza, in ultimii zece ani, pe o contributie importanta din partea Europei; acum trebuie sa preia responsabilitati. Fonduri importante au fost investite in economiile din Europa de Est; a fost si in interesul nostru; acum Europa de Vest are nevoie reala de Europa de Est", a insistat Rutte.

In urma cu cateva ore, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat tarile central si est-europene care se opun cotelor obligatorii in materie de imigratie ca ar putea fi depasite in Consiliul UE daca se va aplica sistemul majoritatii calificate. "Nu se poate ca doar Germania, Austria, Suedia si Italia sa suporte singure problema imigrantilor. Nu asa functioneaza solidaritatea", a declarat Steinmeier.

"Daca nu se va putea altfel, vom analiza cu seriozitate folosirea instrumentului majoritatii calificate", a atras atentia seful diplomatiei germane.

State central si est-europene - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Romania - au exprimat opozitie fata de impunerea cotelor obligatorii privind distribuirea imigrantilor.