Zecile de mii de sirieni ce pornesc spre Europa, fug de cosmarul vietii traite printre bombe si daramaturi. Lasa in urma cartiere din ce in ce mai goale - de la suburbiile Damascului, pana la orasul nordic Aleppo - drept marturie pentru magnitudinea exodului lor, scrie New York Times.

In fiecare dimineata, la rugaciunea de la rasarit, femei si copii pornesc in liniste, din suburbiile orasului Douma spre fermele din imprejurimi, cautand sa se adaposteasca de bombardamentele zilnice ale guvernului Sirian. Pelerinajul este parte a unei rutine suprarealiste, descrisa de cei cativa rezidenti ai orasului Douma care au mai ramas: cumparaturi de pe strazi pe jumatate distruse si inmormantari in masa. Dar nici fermele nu sunt sigure, medicii au anuntat ca doua familii au murit in explozia unei bombe zilele trecute - 10 oameni, dintre care 7 erau copii.

Fortele guvernamentale si-au intensificat bombardamentele, folosind nu doar obuze de artilerie (la care civilii au ajuns deja sa se astepte), ci si atacuri aeriene. Aproximativ 4 din 5 rezidenti ai orasului Douma au fugit deja din ceea ce candva reprezenta o comunitate de aproximativ 500.000 de oameni, iar datele arata ca noile bombardamente au alungat alte cateva mii.

Crucea Rosie spune ca mai mult de 550 de oameni, majoritatea civili, au murit in ultima luna in Douma, dintre care 123 erau copii. Luna august a fost una dintre cele mai sangeroase luni ale anului 2015, in orasul sirian - intre 12 si 31 august ajungeau pe targile medicilor celor 13 clinici ce lucreaza cu Medici fara Frontiere cate 150 de civili, zilnic.

Cum atentia lumii se concentreaza pe amenintarile Statului Islamic facute dincolo de granitele siriene, tot mai putine priviri s-au indreptat spre conflictele initiale dintre presedintele Bashar al-Assad si gruparile de insurgenti ce au aparut dupa protestele din 2011. Insa acele conflicte - ce au transformat zonele locuite in campuri de lupta - alungau sirieni din casele lor cu mult timp inainte ca Statul Islamic sa existe in forma lui actuala.

Grupurile ce sustin opozitia siriana, dar si activisti pentru drepturile omului, au criticat inca de la inceput bombardamentele fortelor de securitate asupra zonelor controlate de insurgenti precum Douma, spunand ca acestea ii afecteaza in principal pe civili, omorand chiar mai multi oameni decat Statul Islamic.