Guvernul spaniol a acceptat cota propusa miercuri de Comisia Europeana pentru repartizarea refugiatilor care fug de conflictul din Siria, informeaza AFP. Spania accepta astfel sa primeasca 14.931 de persoane, asa cum a propus Comisia, care se adauga altor 2.749 deja contabilizate, ducand numarul total la 17.680 de persoane, a precizat guvernul.

"Prim-ministrul a spus deja ca Spania isi va asuma cifra propusa de Comisia Europeana. Dorinta guvernului este de a-si asuma aceasta cifra", a declarat miercuri vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.

Vicepremierul nu a putut oferi insa informatii despre perioada de timp in care se va face acest lucru, declarand ca procesul ar urma sa fie unul "ordonat". "Acest lucru nu depinde exclusiv de noi", a adaugat ea.

La prima repartitie de cote facuta in luna iulie, Spania, la fel ca alte tari europene, s-a declarat mult mai rezervata. Astfel, desi Comisia Europeana ii ceruse sa gazduiasca 4.288 de persoane din 40.000, Spania nu oferise decat 1.300 de locuri, precum si alte 1.449 pentru persoane care au deja statutul de refugiat, adica un total de 2.749.

In acest interval insa, imaginile cu exodul si suferinta refugiatilor au determinat un val de solidaritate in Spania, unde opinia publica a cerut mai multa generozitate.

"Ne-am oferit colaborarea maxima", a dat asigurari Soraya Saenz de Santamaria.