Pentagonul a confirmat miercuri prezenta a cinci nave militare chineze in Marea Bering, care desparte Rusia de statul american Alaska, unde presedintele Barack Obama se afla in prezent intr-o vizita axata pe impactul schimbarilor climatice, relateaza AFP si Agerpres.

Navele se afla in apele internationale, in apropierea insulelor Aleutine, a declarat comandantul Bill Urban, confirmand o informatie aparuta in cotidianul Wall Street Journal.

'Este pentru prima data cand observam' nave militare chineze in Marea Bering, a mentionat purtatorul de cuvant, subliniind ca vasele militare pot naviga liber in apele internationale.

Potrivit WSJ, au fost observat trei nave de lupta, una de debarcare si una de aprovizionare.

China si-a exprimat recent interesul fata de Arctica, la care Marea Bering ofera acces, aminteste France Presse. Observator in Consiliul Arcticii, China face parte dintre statele care exploreaza posibilitatea de a exploata rute maritime spre Vest trecand prin Oceanul Inghetat.

Beijingul se pregateste pentru o mare defilare militara joi, de marcare a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.