Politia thailandeza se afla, marti, in cautarea unui "suspect", dupa atentatul cu bomba devastator soldat cu 20 de morti ce a fost comis luni in capitala Bangkok si calificat de seful juntei militare aflate la putere drept "cel mai grav atac comis vreodata" in Thailanda, transmite AFP.

Atentat la BangkokFoto: Captura YouTube

Atacul a avut loc luni, pe inserate, in mijlocul unui sanctuar in aer liber, un loc foarte frecventat din capitala thailandeza. La acea ora de varf, zona este foarte circulata, atat de angajati iesiti de la serviciu cat si de turisti straini, atrasi de imensele centre comerciale si hoteluri de lux din apropiere.

"Acest atac este cel mai grav comis vreodata" in Thailanda, a declarat in fata presei Prayut Chan-O-Cha, seful juntei militare si prim-ministru dupa lovitura de stat din mai 2014, adaugand ca acesta "a vizat direct persoane nevinovate".

Potrivit liderului juntei, un suspect a fost identificat cu ajutorul imaginilor surprinse de numeroasele camere de supraveghere instalate in zona. Acesta ar fi "originar din nord-estul tarii si membru al unui grup opus juntei".

Nord-estul Thailandei, regiunea Issan, este bastionul "Camasilor Rosii", care sustin fostul guvern alungat de la putere dupa luni de manifestatii si dupa o lovitura de stat militara.

Thailanda, tara foarte divizata, este teatrul violentelor politice sangeroase de peste un deceniu.

Nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul, insa autoritatile par sa excluda pista insurgentilor musulmani din sudul tarii.

"Bomba viza sa ucida cat mai multe persoane posibil, pentru ca sanctuarul este foarte aglomerat in jurul orelor 6-7 seara", a afirmat marti dimineata purtatorul de cuvant al politiei, Prawut Thavornsiri, care a precizat ca noul bilant este de 20 de morti si 125 de raniti.

Autoritatile thailandeze considera ca autorii atentatului au vizat "strainii" si au vrut "sa aduca atingere turismului", unul dintre putinele sectoare sanatoase ale unei economii thailandeze in declin.

Printre victime figureaza opt cetateni straini: doi din Malaysia, doi din Hong Kong, doi din China, unul din Singapore si unul din Indonezia, potrivit politiei.

Dupa atac, numeroase tari au reactionat, exprimandu-si compasiunea. Intr-un comunicat, secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat socat. Statele Unite si Franta le-au recomandat cetatenilor lor sa evite zona respectiva si sa fie prudenti in capitala thailandeza.