In urma cu o luna, premierul ungar Viktor Orban a sustinut cel mai radical discurs de dreapta de pe scena politica europeana din ultimele decenii. Discursul i-a surprins pe cei familiarizati cu politica europeana, partidul lui Orban, Fidesz (Partidul Civic Ungar), fiind catalogat drept formatiune "conservatoare" mai decat din zona dreptei radicale, eticheta fiind atasata unei alte formatiuni - Miscarea pentru o Ungarie mai buna sau Jobbik, arata Washington Post. Insa in ultima perioada asistam la o radicalizare a pozitiilor oficialilor de la Budapesta, inclusiv fata de Romania.

Viktor Orban si Vladimir PutinFoto: Presedintia Rusiei

Pe parcursul ultimilor ani, premierul Orban a facut o serie de declaratii care depasesc limitele doctrinei conservatoare europene contemporare. Spre exemplu, la inceputul acestui an a solicitata reintroducerea pedepsei cu moartea si realizarea de "tabere de munca" pentru imigranti.

Iar declaratiile sale sunt adesea urmate de actiuni la fel de controversate, cum ar fi gardul pe care il construieste Budapesta la granita sa cu Serbia pentru a impiedica intrarea imigrantilor.

Vara trecuta, Orban a declarat ca "statele liberal-democrate nu pot sa ramana competitive la nivel global" si a recunoscut ca vrea sa transforme Ungaria intr-o "democratie neliberale".

Iar Orban si partidul sau au subminat democratia liberala din Ungaria inca de la revenirea la putere in 2010. Cu ajutorul unei supermajoritati in legislativul unicameral, Fidesz a reusit sa treaca anul trecut o noua constitutie controversata, apoi a introdus discriminarea religioasa, a subminat independenta judiciara si, dupa cum arata criticii, "permite partidului de guvernare sa isi puna loialistii in pozitii cruciale pe termen lung, cu putere de veto asupra a ce ar putea sa faca viitoarele guverne", scrie Washington Post.

O noua declaratie radicala a venit luna trecuta cu ocazia participarii la Universitatea de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, cand a pus sub semnul intrebarii continuitatea proiectului Uniunii Europene:

"Intrebarea nu este doar in ce fel de Europa ar vrea sa traiasca cetatenii ungari, insa daca Europa pe care o stim acum va supravietui. Raspunsul nostru e clar: am vrea ca Europa sa ramana continentul european (...) Putem sa spunem ca vrem, pentru ca depinde doar de noi: Vrem sa pastram Ungaria ca tara Ungaria".

In ultma vreme vedem si o radicalizare a pozitiilor oficialilor maghiari si fata de Romania.

Ministerul Afacerilor Externe roman l-a acuzat la sfarsitul lui iulie pe premierul ungar ca a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc.

La randul sau, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, a declarat intr-un interviu pentru Romania Libera, ca in relatiile romano-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decat cele cu fotografiile postate pe Facebook de premierul Viktor Orban. Diplomatul atrage atentia ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie. In ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc, ambasadorul ungar crede ca aceasta va avea loc atunci cand maghiarii de acolo "se vor purta ca niste oameni autonomi".

MAE a reactionat aratand ca Botond a facut aprecieri "inacceptabile si lipstie de deferenta" fata de premierul roman, despre care a spus ca si-a construit imaginea prin opozitie cu premierul ungar, Viktor Orban: "Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul celalalt."