Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a cucerit in cursul noptii de miercuri spre joi un oras cheie din provincia Homs, in centrul Siriei, dupa lupte cu fortele guvernamentale, a informat un ONG, citat de agentia France Presse.

Atacul SI a fost lansat miercuri dimineata prin trei atentate sinucigase contra unor posturi de control ale regimului la intrari in oras, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), citeaza Agerpres.

"SI a preluat controlul asupra orasului Al-Qaryatayn, la sud-est de Homs, dupa lupte intense cu fortele regimului si trupe loialiste", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Confruntarile au facut 37 de morti printre soldati si luptatorii loialisti si 23 de morti in randul rebelilor, potrivit sursei citate.

Directorul OSDO a explicat ca Al-Qaryatayn are o importanta strategica din cauza situarii sale de-a lungul unui drum care uneste orasul antic Palmira, sub controlul SI de la 21 mai, cu regiunea Qalamoun, in provincia Damasc.

"Controlul orasului Al-Qaryatayn ii permite SI sa lege sectoarele aflate sub controlul sau la est de Homs cu sectoarele sub controlul sau la est de Qalamoun si sa transfere trupe si provizii intre cele doua regiuni", a mai afirmat Rami Abdel Rahmane.