Grecia risca sa se confrunte in urmatoarele saptamani cu un val de companii scoase din piata din cauza restrictiilor aplicate transferurilor externe de fonduri ce persista si dupa redeschiderea bancilor, a avertizat presedintele Camerei de Comert din Atena, citat de Reuters.

Firmele grecesti nu-si pot plati furnizorii externiFoto: Agerpres/AP

Intr-o scrisoare catre ministerul de finante, Constantinos Michalos a spus ca restrictiile inseamna ca firmele care se bazeaza pe furnizori externi nu pot sa-si plateasca facturile, creand “probleme enorme” in numeroase sectoare.

“Trebuie sa va spunem ca vasta majoritate a companiilor grecesti sunt la un pas de a fi fortate sa-si inchida activitatea”, a declarat acesta in scrisoarea facuta publica de catre Camera de Comert din Atena.

El a explicat ca daca masurile de control al capitalului vor fi in vigoare si la mijlocul lunii august, companiile vor incepe sa se inchida.

Ministerul de finante elen nu a dat un raspuns imediat la scrisoare, precizeaza Reuters.

“Toti banii pe care i-a primit tara in aceste zile dupa acord s-au dus pe salarii si pensii si pe umplerea bancomatelor. Nu s-au alocat fonduri pentru tranzactiile bancare ale companiilor”, acuza Michalos

El a dat exemplul unei companii mari din sectorul alimentar care a facut cerere catre comitetul constituit pentru a aproba tranzactiile externe de a primi permisiunea sa plateasca 650.000 de euro pentru aprovizionare.

I s-a aprobat doar suma de 9.000 de euro.

“Aceasta decizie nu e buna nici macar ca gluma. Compania va fi incapabila sa-si desfasoare activitatea, desi este unul dintre cei mai mari jucatori din piata”, a declarat acesta.

“Cum vor putea sa ramana in activitate si sa-si tina angajatii daca ei nu pot produce nimic?"