O presupusa fabrica de pesticide din Coreea de Nord, vizitata recent de presedintele Kim Jong-un, este de fapt o unitate de productie a antraxului si a altor arme biologice, sustine un institut american de cercetare, citat vineri de agentia EFE, transmite Agerpres.

"Analiza imaginilor releva ca instalatiile - Institutului Biotehnic din Phenian - pot produce in mod regulat arme biologice, in special antrax", scrie site-ul 38north, specializat pe Coreea de Nord, facand referire la reportajele publicate pe 6 iulie de mass-media de la Phenian, care-l arata pe Kim Jong-un vizitand ceea ce prezinta a fi o fabrica de pesticide pentru agricultura.

"Echipamentele moderne" ce apar in imagini arata ca statul nord-coreean poate sa produca arme biologice, dar si sa obtina instalatiile necesare pentru aceasta activitate ocolind sanctiunile impuse de ONU, subliniaza sursa citata.

La inceputul acestui an, guvernul sud-coreean a acuzat armata nord-coreeana ca a efectuat aplicatii in care a simulat atacuri biochimice.

Coreea de Nord a semnat in anii '80 Conventia asupra Armelor Biologice (CABT) si Protocolul de la Geneva pentru interzicerea acestui tip de arme, dar nu a aderat la Conventia asupra interzicerii Armelor Chimice (din anul 1993).

Potrivit estimarii organizatiei International Crisis Group (ICG), care concorda cu cea a guvernului de la Seul, armata nord-coreeana dispunea in anul 2009 de un stoc de arme chimice cuprins intre 2.500 si 5.000 de tone, inclusiv gaz mustar, sarin si alti agenti inervanti. Conform Ministerului sud-coreean al apararii, printre armele biologice pe care Phenianul este banuit ca le-a dezvoltat se numara culturile de antrax, variola si ciuma.

In schimb, Coreea de Nord a acuzat luna trecuta SUA ca foloseste antrax impotriva ei si a cerut Organizatiei Natiunilor Unite sa investigheze "programele de arme biologice" ale Washingtonului, dupa ce un esantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud. Pentagonul a raspuns ca astfel de esantioane au fost trimise "in mod neglijent" catre Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud si spre laboratoare din 19 state americane si Washington.