Formatiune pro-kurda de opozitie Partidul Democratic al Poporului (HDP) a anuntat joi ca este deschisa la toate optiunile pentru o coalitie guvernamentala care nu includ actualul partidul cu majoritate parlamentara AKP, adaugand ca presedintele Tayyip Erdogan ar trebui sa ramana in limitele constitutionale, relateaza Reuters.

Coliderul HDP Selahattin Demirtas a mai declarat ca liderul Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) Abdullah Ocalan, aflat in inchisoare, este dispus sa lanseze un apel la dezarmare si ca procesul de pace cu grupul minoritar ar trebui accelerat.

Turcia a intrat de luni intr-o perioada de turbulente dupa infrangerea usturatoarea suferita in alegerile parlamentare de partidul presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

La capatul unui scrutin tranformat in plebiscit in jurul fondatorului sau, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan a pierdut duminica majoritatea absoluta pe care o detinea de 13 ani in Parlament, fortandu-l pentru prima oara sa formeze un guvern de coalitie sau minoritar.