Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a executat miercuri, in amfiteatrul roman din orasul antic Palmira, 20 de barbati acuzati ca ar fi luptat alaturi de regimul sirian, anunta Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.

"Statul Islamic a ucis prin impuscare, in fata unei multimi adunate in teatrul roman din Palmira, 20 de barbati pe care i-a acuzat ca sunt siiti si "nossairi" (termen peiorativ pentru alawiti) care au luptat alaturi de regim", a afirmat Rami Abdel Rahman, directorul organizatiei neguvernamentale, citeaza Agerpres.

"Gruparea SI a adunat o multime de oameni pentru a-si etala forta la fata locului", a adaugat Rahman.

Alawitii, adepti ai unei ramuri a siismului din care face parte si Bashar al-Assad, se afla la putere in Siria de peste jumatate de secol, in timp ce majoritatea tarii este sunnita, la fel ca membrii gruparii SI.

La randul sau, directorul sirian pentru Antichitati, Maamoum Abdulkarim, a declarat pentru AFP ca, "in cazul in care stirea se dovedeste corecta, utilizarea ruinelor romane pentru uciderea de civili demonstreaza ca (membrii SI) urasc omenirea".

Gruparea SI s-a remarcat prin metodele sale brutale si "spectaculoase", in special prin decapitari. In februarie, gruparea a ars de viu un pilot iordanian inchis intr-o cusca si a filmat intreaga scena.

Statul Islamic a pus stapanire pe orasul antic Palmira, din centrul Siriei, in data de 21 mai, dupa un asalt sangeros care a durat noua zile.

Potrivit evidentelor tinute de OSDO, organizatie cu sediul in Marea Britanie si care se bazeaza pe o vasta retea de surse de informatie pe teren, SI a executat 217 persoane, dintre care 67 de civili, in interiorul si langa orasul antic Palmira.