Colectarea masiva de date telefonice de catre agentia de spionaj NSA este ilegala, a decis justitia americana, potrivit AFP.

Colectarea masiva de date telefonice efectuata de Agentia americana de Securitate Nationala (NSA) este ilegala, a decis joi o Curte de apel americana, care a apreciat ca aceasta practica depaseste cadrul fixat de Congres, scrie AFP.

Legile pe care s-a bazat NSA pentru aceste operatiuni "nu au fost niciodata interpretate pentru a autoriza ceva care sa se apropie de amploarea supravegherii generalizate in chestiune aici", a estimat un tribunal din New York, intr-un document de 97 de pagini.

Plangerea a fost depusa de puternica asociatie de aparare a drepturilor omului Aclu (American Civil Liberties Union) impotriva NSA, agentia americana insarcinata cu interceptarea comunicatiilor, si a FBI, politia federala, dupa dezvaluirile facute in iunie 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden.

Milioanele de "metadate" telefonice colectate de NSA contin numere de telefon, durata conversatiilor sau localizarea lor, dar nu si continutul acestora.

Aclu apreciaza ca acest program constituie o incalcare masiva a vietii private fara sa ajute prea mult la prevenirea terorismului.

Fara a merge pana la aprecieri asupra constitutionalitatii programului, tribunalul apreciaza ca guvernul a depasit cadrul fixat de Congres prin faimosul "articol 215" al legii antiteroriste Patriot Act, votata dupa atentatele din 11 Septembrie.

"Nu exista nicio dovada ca Congresul a avut intentia sa autorizeze o colectare masiva" de astfel de date.

Tribunalul a refuzat insa sa stopeze programul, afirmand ca acest lucru nu are sens deoarece legea urmeaza sa expire in 1 iunie.

Alesii americani discuta in prezent despre reforma sau extinderea acestei legi.