Organizatia Natiunilor Unite (ONU) afirma intr-un raport privind persoanele care sufera de SIDA in intreaga lume ca numarul estimat de bolnavi infectati este in scadere fata de anii precedenti, transmite site-ul BBCRomanian.com.

Potrivit acestui raport, la nivel mondial, numarul persoanelor care sufera de SIDA in 2007 este de aproximativ 33 de milioane de persoane, in scadere fata de cele 39 de milioane cat se inregistrau anul trecut.

Oficialii ONU au precizat nu e vorba despre “o scadere reala”, explicatia reducerii numarului de cazuri fiind aceea ca informatiile au fost in acest an mult mai detaliate privind situatia unor tari.

In prezent, informatiile despre aceasta boala la nivel global sunt mult mai clare, afirma BBCRomanian.com. Potrivit expertilor, o persoana bolnava de SIDA care nu urmeaza niciun tratament traieste aproximativ 11 ani.

Raportul arata ca ca s-a inregistrat o scadere a numarului de infectii noi incepand cu anii '90, perioada cand a fost contabilizat cel mai mare numar de cazuri. De asemenea, s-a observat ca numarul persoanelor decedate din cauza acestei boli este in scadere.

Pe de alta parte, numarul persoanelor infectate cu virusul HIV in Europa de Est a crescut cu 150% in ultimii sase ani, in special in Rusia si Ucraina.

In 2006, in Romania au fost inregistrate 108 cazuri de persoane care sufera de SIDA, in vreme ce in Republica Moldova, peste 620 de persoane au fost diagnosticate cu virusul HIV, cele mai multe dintre ele fiind cauzate de contactul sexual neprotejat, indica raportul ONU.

Raportul sustine ca aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate cu virusul HIV in fiecare zi.