"Ambianta este sinistra", acuza deputatul Oleksandr Borniakov in fata sediului calcinat al biroului sau din Odessa. In acest oras rusofon din sudul Ucrainei, cei putin 28 de explozii au avut loc in decursul unui an, creand o atmosfera de teama si neincredere, scrie AFP.

"Oamenii incep sa se suspecteze unii pe altii. Sunt multe tensiuni cu autoritatile", adauga acest deputat al partidului pro-occidental Samopomici.

In ultimul an, dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, Odessa este teatrul unor misterioase atacuri. Trebuie spus ca acest port strategic la Marea Neagra este ravnit de presedintele rus Vladimir Putin, care l-a mentionat in urma cu un an ca facand parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care si-ar dori sa-l construiasca.

Alina Radcenko, care conduce un centru de voluntariat in sprijinul batalioanelor care lupta cu separatistii pro-rusi din estul tarii, si-a gasit birourile in flacari, in ianuarie.

De atunci, alte sedii ale partidelor pro-occidentale, grupari nationaliste si banci cunoscute pentru sprijinul acordat fortelor Kievului au fost vizata de atacuri, alimentand temerile in acest oras deja divizat.

"La Odessa, opiniile sunt impartite 50-50", explica Radcenko, din noul sau birou din centrul orasului, unde troneaza steagul ucrainean si fotografii cu soldat ucraineni. Acum, biroul este pazit atat de politisti cat si de voluntari.

"Situatia este foarte stranie", adauga ea, acuzand autoritatile locale ca promoveaza o politica anti-ucraineana si ca inchid ochii la aceste violente.

Cu toate acestea, serviciile de securitate ucrainene (SBU) au afirmat in aceasta saptamana ca au dezmembrat doua grupari responsabile pentru aceste explozii.

Cinci persoane au fost arestate: printre ele, un dezertor al armatei ucrainene la domiciliul caruia au fost gasite un arsenal de grenade, pistoale si arme. Un altul, la locuinta caruia au fost gasite de asemenea arme si documente "de propaganda pro-rusa", facea parte dintr-o grupare de cazaci pro-rusi, potrivit SBU.

Serviciul secret afirma ca aceste atacuri au fost planificate din Rusia si este vorba de acte teroriste.

Noua Rusie

Fondat in 1794 de imparateasa Ecaterina a II-a, Odessa este un oras cu un puternic simbolism pentru Rusia. In aprilie anul trecut, presedintele rus Vladimir Putin afirmase ca Odessa nu face parte, istoric, din Ucraina, ci din Novorossia, un termen folosit acum de separatistii pro-rusi pentru a defini regiunile rusofone din estul si sudul Ucrainei pe care spera sa le cucereasca pentru a apara identitatea rusa.

Unii analisti considera ca rebelii vor sa isi extinda controlul pana la Odessa si chiar pana la granita cu Transnistria, o regiune rusofona a Moldovei sustinuta de Rusia.

In fiecare saptamana, opozanti ai autoritatilor din Kiev se aduna in parcul central din Odessa, in apropiere de cladirea in care peste 40 de persoane - in majoritate militanti pro-rusi - si-au pierdut viata in mai anul trecut intr-un incendiu, dupa confruntari cu militanti pro-ucraineni.

"Nu suntem Europa, noi suntem Noua Rusie", striga unul dintre participanti, catre un membru al OSCE care observa adunarea formata in majoritate din oameni in varsta.

"Iubesc Rusia!", spune o alta femeie, refuzand sa-si spuna numele.

Potrivit Svetlanei Nabokova, care conduce organizatia pro-rusa Vocea Odessei, multi dintre partizanii Rusiei prefera sa taca, de teama represaliilor.

Aceasta femeie, care participa in mod regulat la mitinguri, spune ca autoritatile i-au perchezitionat domiciliul si ca militanti care fac parte din gruparile pro-ucrainene au tras cu un pistol cu bile in directia picioarelor ei.

"Pentru noi, toate aceste explozii nu au sens. Ar fi in avantajul autoritatilor, care le pot folosi ca pretext pentru a interzice" manifestatiile pro-ruse.

Rad, pentru deputatul Borniakov, vinovatii, oricine ar fi ei, nu incearca decat sa exploateze locuitorii zonei. "Daca cineva ar aparea pentru a le garanta securitatea, oamenii l-ar sustine. Acesta ar fi scopul?", se intreaba el.