Cel putin cinci persoane au murit sambata in Pacificul de Sud, o regiune afectata dur de ciclonul tropical Pam, iar bilantul acestei furtuni - considerate una dintre cele mai puternice inregistrate in ultima perioada - ar putea creste, relateaza DPA, citat de Mediafax. Ciclonul a maturat numeroase insule, insotit de rafale puternice de vant, ploi torentiale si o mare agitata.

Arhipelagul Vanuatu pare sa fie cel mai puternic afectat, in timp ce ciclonul se indreapta spre sud-sud-est catre Noua Zeelanda.

Patru persoane au murit in capitala Vanuatu, Port Vila, a declarat Isso Nihmei, liderul unui grup de actiune in domeniul climatic, citat de postul australian de radio ABC.

O persoana a murit in Papua Noua Guinee, dupa ce un copac doborat de rafalele puternice ale ciclonului tropical s-a prabusit peste o casa, potrivit aceleiasi surse.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a citat informatii neconfirmate potrivit carora 44 de persoane au murit in provincia Penama, in nord-vestul Vanuatu.

Furtuna s-a intensificat si a fost catalogata ca furtuna de categoria a cincea vineri, in timp ce atingea coastele Vanuatu, cu rafale de vant de pana la 230 de kilometri pe ora, a anuntat serviciul de meteorologie al tarii.

Comunicatiile de pe insula au fost intrerupte, potrivit unor lucratori umanitari au fost citati de ABC, la fel ca si alimentarea cu energie electrica si apa, ingreunand evaluarea amplorii pagubelor.

"Adaposturile improvizate in care traieste majoritatea oamenilor din Vanatu - locuinte din tabla ondulata - au fost distruse. Nu a mai ramas nimic in care se poate locui", a declarat Nichola Krey de la organizatia Salvati Copii, pentru ABC.

Australia a oferit asistenta Vanuatu, in calitate de cel mai important donator al arhipelagului cu aproximativ 250.000 de locuitori, situat la aproximativ 2.600 de kilometri de coastele statului australian Queensland (nord-est).

"Suntem pregatiti sa sustinem cu orice actiune necesara si sa cooperam cu partenerii nostri, Noua Zeelanda si celelalte tari din Pacific", a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop.

Insulele Solomon si Fiji sunt afectate, de asemenea, de rafale de vant si ploi puternice, in conditii de mare agitata.

Zborurile din regiune au fost anulate, navele au fost ancorate in porturi, iar scolile si magazinele au fost inchise.

Locuitorii de pe insulele Tikopia, Santa Cruz si Reef din arhipelagul Solomon au raportat vineri cs au fost avariate mai multe case, dar nu si victime.

Sezonul cicloanelor in regiunea Pacificului de Sud incepe de obicei in noiembrie si se incheie in aprilie.