Unde este presedintele Vladimir Putin? Rusia se intreba joi care este starea de sanatate a liderului sau, absent din viata publica de o saptamana, in timp ce Kremlinul nu inceteaza sa ofere asigurari ca este teafar si nevatamat, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este perfect sanatos", a afirmat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, la postul de radio Ecoul Moscovei.

Ultima aparitie publica a presedintelui rus dateaza din 5 martie, ziua in care l-a primit pe premierul italian Matteo Renzi, venit sa caute sprijinul Moscovei in dosarul libian.

De atunci, Putin, in varsta de 62 de ani, si-a amanat vizita in Kazahstan, fosta republica sovietica din Asia centrala, si semnarea unui acord privind intarirea cooperarii cu Osetia de Sud, regiunea separatista georgiana.

Fostul agent al KGB-ului, care a cultivat mereu imaginea unui om forte, nu va asista nici la reuniunea anuala a serviciilor secrete rusesti (FSB) "din cauza unei agende foarte incarcate", a spus Peskov, citat de agentia de presa Ria Novosti, precizand ca "nu toate intalnirile sunt publice".

Intrebat despre starea de sanatate a presedintelui, Peskov a afirmat, folosind o expresie comuna in Rusia, ca strangerea de mana a lui Vladimir Putin ii poate "rupe mana" interlocutorului sau.

"Cand apare soarele si incepe sa se simta primavara, oamenii incep sa delireze", a continuat Peskov, citat de agentia TASS, referindu-se la cei care vorbesc despre prezumtivele probleme de sanatate ale presedintelui.

In 2012, sanatatea lui Putin a fost obiectul a numeroase speculatii, dupa anularea mai multor calatorii in strainatate si a aparut in public schiopatand. Kremlinul a explicat atunci ca presedintele suferea de o rana mai veche la spate, din cauza sportului.