Purtatorul de cuvant al misiunii OSCE de monitorizare a acordului de la Minsk, Michael Bociurkiw, descrie zona de conflict din estul Ucrainei in urmatorii termeni: "Ieri puteam spune ca armistitiul rezista cu o singura exceptie - la Debaltseve, astazi putem observa o serie intreaga de evolutii deloc binevenite". Oficialul OSCE precizeaza ca misiunea de monitorizare ar trebui sa cuprinda o suprafata mai mare decat Elvetia si ca tehnica necesara nu este inca la dispozitia organizatiei.

Bociurkiw a explicat, intr-o interventie de la Kiev, ca observatorii OSCE nu au primit garantii de securitate pentru a putea accesa orasul Debaltseve. Au existat discutii cu statul major rus, cel ucrainean si doua grupari de rebeli, dar acestea nu au dat niciun rezultat. Problema pe care OSCE o are acum este ca nu doreste ca separatistii sa stabileasca noi conditii pe teren, altele decat cele prevazute in acordul de la Minsk. Michael Bociurkiw a afirmat, de asemenea, ca orasul Debaltseve face parte din acordul semnat in capitala Belarusului.

Conform ultimului raport pe care purtatorul de cuvant OSCE il are la dispozitie, astazi, au avut loc mai multe „evolutii deloc binevenite”. Astfel, au fost inregistrate:

• focuri de artilerie la 20 km est de Mariupol

• focuri de artilerie si baterii de rachete in regiunea Donetk

• focuri de artilerie in jurul aeroportului Donetk

• tiruri cu rachete la Debaltseve

Situatia umanitara devine din ce in ce mai grava in unele zone, a mai explicat Michael Bociurkiw. El a dat doua exemple.

In jurul aeroportului Donetk, nu exista alimentare cu apa si electricitate de doua luni de zile.

La Horlivka (20 km nordest de Donetk) nu exista alimentare cu electricitate si gaze de 12 zile din cauza bombardamentelor.

In ceea priveste miscarile de armament greu din zona de conflict, purtatorul de cuvant al OSCE a declarat ca misiunea a raportat in ultimele saptamani si luni o suita de convoaie militare fara insemne care tractau de la echipamente de artilerie de calibru 122 mm pana la baterii de rachete. Unul dintre convoaie avea arborat un steag al Federatiei Ruse. OSCE nu poate insa confirma daca acei luptatori fac parte sau nu din efectivele armatei ruse.

Despre misiunea de monitorizare in sine, Bociurkiw a tinut sa explice ca suprafata pe care cei 350 de observatori o au de acoperit este mai mare decat teritoriul Elvetiei sau decat cel al statului american Vermont. Tehnica de supraveghere, mentionata de altfel in acordul de la Minsk, nu este insa la dispozitia misiunii. Deocamdata exista 2 din 4 drone operationale. Cereri catre statele membre OSCE de a furniza acces la sisteme radar si sateliti au fost inaintate, dar nu au primit raspuns.

„Sa nu ne facem iluzii, la 3-4 zile de la armistitiu, ce se intampla in Ucraina e foarte ingrijorator”. Asa si-a incheiat interventia purtatorul de cuvant OSCE. Bociurkiw trebuia sa se afle la Bucuresti, la o dezbatere despre „Un an de la Euromaidan”, organizata de Frontline Club Romania. Din cauza situatiei din teren, oficialul nu a mai putut participa si a avut o discutie prin Skype.