Matteo Renzi s-a pronuntat pentru o coordonare cu Germania a politicii fata de noul guvern de la Atena. El a declarat ca vrea sa formeze o „axa cu Berlinul”. Italia si Germania isi vor armoniza, astfel, cererile fata de guvernul condus de Alexis Tsipras, liderul stangii radicale.

Informatia a fost publicata de purtatorul de cuvant al executivului de la Roma, care a descris continutul unei convorbiri telefonice intre cei doi sefi de guvern, ce a avut loc duminica, dupa alegerea in functie a noului presedinte italian Sergio Mattarella.

Conform cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, premierul italian s-a referit la crearea „axei cu Berlinul”, despre care s-ar fi discutat si la recenta intalnire dintre Renzi si Merkel de la Florenta, saptamana trecuta. Ambii politicieni sunt de parere ca este obligatia Greciei sa respecte acordurile internationale incheiate cu troica de finantatori.

Italia „nu doreste sa creeze o axa mediteraneana”, a spus Matteo Renzi in convorbirea citata. Mult mai degraba, Atena ar trebui sa ia exemplu de la Italia in ceea ce priveste eforturile de reformare structurala. „Solutia este o combinatie dintre reforme si investitii pe drumul catre o noua Europa”, a declarat purtatorul de cuvant italian.

Saptamana trecuta, existau temeri ca Italia va deveni avocatul noului guvern elen in interiorul UE. Si Spania si Portugalia, tari afectate si ele de criza, au exprimat rezerve fata de planurile enuntate initial de noul premier Alexis Tsipras. Zilele urmatoare, ministrul grec de finante va efectua o vizita la Roma.