Rusia a efectuat marti un test de lansare a versiunii grele a rachetei sale de noua generatie Angara, cu care Moscova spera sa isi relanseze industria spatiala strategica si sa isi imbunatateasca capacitatile sale de aparare, transmite AFP.

Lansarea versiunii grele a rachetei AngaraFoto: Ministerul rus al Apararii

Lansarea modelului Angara A5, supravegheate de presedintele Vladimir Putin prin intermediul unei videoconferinte, a fost efectuata la baza Plesetsk din nordul Rusiei, la ora 5:57 GMT (7:57 ora Romaniei), a anuntat Ministerul Apararii intr-un comunicat de presa.

Racheta Angara, in versiunea sa usoara, a fost lansata cu succes in premiera in luna iulie, la putin timp dupa o prima tentativa esuata la finalul lunii iunie.

Racheta purtatoare Angara este prezentat ca prima dezvoltate de catre Rusia dupa caderea Uniunii Sovietice si ar trebui sa inlocuiasca racheta Proton, care a avut mai multe ratari in ultimii ani.

Modelul greu lansat marti cantareste 773 tone si are o capacitate de 24 de tone. In septembrie, guvernul de la Moscova si-a dat acordul pentru o versiune ultra-grea, cu capacitate inte 120 si 150 de tone.

Presedintele Putin a salutat lansarea calificand-o drept "un eveniment foarte important" atat pentru industria spatiala cat si pentru Rusia, subliniind ca racheta Angara A5 ar putea fi folosita atat pentru a lansa in spatiu sateliti cat si in scopuri civile si militare.

"Sunt destinate sistemelor de preventie antiracheta, pentru informatii, pentru navigatie, telecomunicatii si transmisii. Totodata, consolidam puternic securitatea Rusiei", a declarat Putin.

Caificata de premierul Dmitri Medvedev drept o racheta "de importanta strategica", Angara ar trebui sa permita Moscovei sa reduca dependenta de cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, pentru lansari de natura militara si comerciala.

Angara foloseste, de asemenea, tehnologii ecologice, fiind alimentata de un amestec de kerosen si oxigen lichid, mult mai putin poluant decat combustibilul utilizat pentru lansatoarele Proton.