Cancelarul german Angela Merkel ar prefera ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europena mai degraba decat ca guvernul de la Londra sarestrictioneze libertatea de miscare a cetatenilor UE pe teritoriul tarii insulare, au declarat surse din guvernul german pentru saptamanalul Der Spiegel, relateaza EUobserver.

Potrivit surselor citate de publicatia germana, intentia Marii Britanii de a limita numarul de imigranti necalificati din UE care vin pe teritoriul sau ar fi un pas prea departe in opinia cancelarului german.

"In cazul in care Cameron continua (cu acest plan - n.red.), cancelarul Angela Merkel isi va abandona eforturile de a mentine Marea Britanie in UE. Odata cu asta, ar fi atis un punct de la care nu ar mai exista cale de intoarcere", a declarat sursa.

Este posibil ca opozitia aratata de Merkel fata de schimbarea legislatiei UE privind libertatea de miscare sa fi influentat decizia luata de Marea Britanie in weekend de a renunta la cota impusa imigrantilor europeni, planuind in loc sa impuna o interdictie care sa ii vizeze pe cei care nu au un loc de munca sau nu se pot intretine dupa 3 luni.

Sunday Times sustine ca premierul David Cameron intentioneaza sa prezinte, intr-un discurs viitor, o serie de propuneri anti-imigranti care, in schimb, vor extinde "pana la limita" legislatia UE, astfel incat sa o multumeasca pe Merkel.

Declaratia atribuita cancelarului german privind "punctul de la care nu ar mai exista cale de intoarcere" este importanta pentru ca este prima data cand sefa cancelariei de la Berlin aduce in discutie posibilitatea unui exit al Marii Britanii din UE.