Suspectat ca ar fi cheltuit fonduri politice in scop personal, ministrul japonez al Economiei, Comertului si Industriei, Yuko Obuchi intentioneaza sa demisioneze, conform informatiilor publicate de cotidianul economic Nikkei. Conform publicatiei nipone, ministrul va anunta decizia sa sambata, atunci cand primul-ministru, Shinzo Abe va reveni de la summit-ul Asia-Europa (ASEM).

Numita in functie la inceputul lunii septembrie de catre primul-ministru Shinzo Abe, Yuko Obuchi ar fi cheltuit in perioada 2007-2012 suma de 10 milioane de yeni (paroximativ 74.000 euro) fara a avea legatura cu activitatile sale politice, o parte din bani fiind cheltuita pe produse cosmetice.

Alte surse din mass-media sustin ca o organizatie apropiata ministrului nipon ar fi cheltuit pana la 3,62 de milioane de yeni intr-un magazin care apartinea surorii sale. In plus, in perioada mentionata au fost cumparate bilete la teatru in valoare de 26 de milioane de yeni, bani colectati in mare parte pentru scopuri politice.

Daca aceste lucruri se confirma, demisia sa, la doar cateva saptamani de la numire, va fi o lovitura pentru primul-ministru janponez care se baza pe ministrul Economiei pentru a convinge poporul japonez ca trebuie sa reporneasca exploatarea centralelor nucleare. Cele 48 de reactoare ale arhipelagului sunt oprite, iar pentru a compensa productia de electricitate companiile care importa petrol si gaze au costuri enorme.