¬Uniunea Europeana "va incepe imediat verificarea eficientei controalelor anti-Ebola" puse in aplicare pe aeroporturile din cele trei tari vest-africane cel mai afectate de epidemie, a anuntat joi comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, informeaza AFP si DPA, potrivit Agerpres.

Aceasta verificare va fi realizata in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu scopul de a consolida controalele daca va fi necesar si de a permite o mai buna trasabilitate in UE a posibililor purtatori ai virusului, a precizat Borg. "Exista informatii contradictorii cu privire la eficienta acestor controale. Ele sunt facute, insa problema se pune daca ele sunt si eficiente", a mai spus Borg, dupa o reuniune cu ministrii sanatatii din tarile membre UE.

Verificarile vor avea loc in Liberia, Sierra Leone si Guineea, a mai spus comisarul european.

Printre propunerile formulate in cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a numarat si cea a utilizarii sistemelor de informare privind vizele pentru a sti cand calatori cu grad de risc ajung in Europa si crearea unei baze de date pentru a cunoaste locul unde acestia se afla.

Consolidarea controalelor la plecarea de pe aeroporturi si asigurarea schimbului de informatii despre pasageri va permite "pastrarea unei evidente a tuturor deplasarilor" calatorilor provenind din tarile afectate de Ebola, a declarat ministrul italian al sanatatii, Beatrice Lorenzin, a carei tara detine presedintia prin rotatie a UE.

Totodata, o reuniune a expertilor va fi organizata la 4 noiembrie la Bruxelles pentru 'a se stabili daca sunt necesare modificari la procedurile de primire' a bolnavilor in spitale, a precizat comisarul Borg.

La reuniune, la care care au participat 21 de ministri, s-a ajuns de asemenea la un consens privind furnizarea de informatii mai detaliate atat pasagerilor, cat si personalului medical, cu privire la procedurile care trebuie urmate in caz de suspiciune de contaminare. Comisia trebuie, de asemenea, sa examineze daca dispozitivul european de achizitionare de vaccinuri recent creat va putea fi folosit pentru achizitionarea de materiale medicale (manusi, combinezoane, masti) necesare in lupta impotriva Ebola.

La reuniune nu s-a ajuns insa la un consens cu privire la instituirea unor controale la punctele de intrare in UE, asa cum au decis Londra si Parisul.