Oficiali turci au negat ca ar fi ajuns la un acord cu SUA, prin care sa permita acesteia sa foloseasca baza aeriana Incirlik in lupta impotriva militantilor Statului Islamic. Aceste declaratii vin sa contrazica declaratia facuta de consilierul pe probleme de siguranta nationala al SUA, Susan Rice, relateaza The Guardian.

Biroul premierului turc a spus ca s-a ajuns la un acord pentru antrenarea rebelilor moderati sirieni pe pamant turc, dar nu a fost clarificat “unde si in ce mod” se va intampla acest lucru.

Duminica, oficiali SUA au declarat ca Turcia a fost de acord sa permita SUA si fortelor coalitiei sa foloseasca bazele sale militare, inclusiv baza aeriana-cheie Incirlik, aflata in apropierea orasului Adana, la 100 de mile departare de granita siriana.

Dar oficialii turci au insistat ca nu a fost luata nici o decizie in legatura cu baza de la Incirlik. Serhat Guvenic, lector la catedra de relatii internationale, la Universitatea Kadir Has din Istanbul, a declarat ca o implicare crescuta a Turciei in lupta impotriva Isis nu a fost o surpriza, dar ca a venit mai repede decat era de asteptat.

Washingtonul a presat indelung guvernul turc sa-si asume un rol mai mare in lupta impotriva militantilor Isis, care si-au continuat incursiunile in Siria si Irak, si care acum controleaza mari zone in ambele tari. Pana acum, 100.000 de persoane au fost nevoite sa se retraga din orasul sirian Kobany, din calea actiunilor violente ale militantilor Isis. Duminica, oficiali SUA al caror nume nu a fost citat, au declarat ca Ankara a convenit sa-si deschida bazele si sa permita antrenarea rebelilor moderati din Siria, pe pamant turc.

Conform declaratiilor guvernului turc, surse citate de Associated Press, aproximativ 4000 de luptatori din opozitie vor fi antrenati in Turcia, dupa ce vor fi mai intai supusi unei verificari prealabile din partea sericiilor secrete turce.

Un cotidian turc a informat ca luptatorii kurzi (PYD), apropiati de partidul muncitorilor din Kurdistan (scos in afara legii), s-ar afla printre luptatori. Idris Nassan, reprezentant al Ministerului de Externe in adminstratia kurda a orasului Kobany, nu a confirmat aceasta informatie, dar a facut apel la unitate in lupta impotriva Isis.

Intre timp, in decursul noptii, militantii Isis au deschis artileria grea in centrul orasului Kobany. In orice caz, nici una dintre parti nu a putut castigat teren, potrivit lui Nassan. Acesta a adaugat ca in dimineata zilei de luni un vehicul plin cu explozibili a ranit 2 luptatori YPG.

Acesta a precizat ca Isis primeste constant noi luptatori si arme. El a apelat la sprijinul Turciei, implicarea mai consistenta a acesteia putand inclina balanta in favoarea luptatorilor impotriva Isis. In decursul ultimelor saptamani, Turcia a fost puternic criticata pentru ca nu si-a deschis granitele pentru ajutoarele militare menite sa sprijine fortele kurde din Kobany.