Demonstratii pro-democratie din Hong Kong ocupa mai multe strazi si in aceasta noapte, iar politia anunta ca nu va interveni in forta impotriva lor, potrivit The Guardian.

Activistii pro-democratie acuza deturnarea politicii "o tara, doua sisteme" (autonomia sporita negociata cu China in 1997) si sustin ca autoritatile chineze incearca sa blocheze politica si independenta economica a orasului, cel mai important centru financiar pentru aceasta regiune.

UPDATE 08.30 Sefului Executivului din Hong Kong a cerut, marti, miscarii prodemocratie Occupy Central sa puna capat "imediat" manifestatiilor care perturba de trei zile functionarea centrului financiar al orasului chinez, relateaza AFP.

Mii de oameni au ocupat luni cartierul Admiralty din oras, dupa refuzul guvernului chinez de a-i lasa sa isi aleaga propriul candidat la alegerile din 2017, China acceptand doar candidaturile politicienilor sustinuti de Beijing.

O Universitatea din Hong Kong a dat publicitatii un sondaj de opinie care a urmarit increderea publicului in politica "o tara, doua sisteme", aratand o scadere masiva la 37,6%, in aceasta vara, dupa ce in 2007 nivelul increderii era situat la 74,9%, iar 1997 la 57%.

Nemultumirile fata de autoritati vin in special din partea tinerilor, care critica discrepanta tot mai mare dintre bogati si saraci, dar sunt nemultumiti si din cauza numarului mare de chinezi care vin in Hong Kong si cumpara tot: de la apartamente pana la lapte praf pentru bebelusi.

Leung Chun-Ying, liderul regiunii speciale Hong Kong, sustinut de Beijing, dar extrem de nepopular printre cetateni, a indemnat oamenii sa renunte la proteste, care au fost declarate "ilegale" in China.

Istoricul politicii "o tara, doua sisteme"

In 1997, cand Hong Kong-ul s-a intors in proprietatea Chinei, a fost incheiata o intelegere prin care se promitea "un nivel inalt de autonomie", sub formula denumita "O tara, doua sisteme". Legea de baza a acestui oras (sau mini-Constitutia) a permis metropolei sa mearga mai departe cu propriul sau sistem financiar. De asemenea, orasul se bucura de libertati care nu sunt permise in China, ca de exemplu independenta judiciara, libertatea presei si dreptul de a protesta. De asemenea, se specifica faptul ca "sufragiul universal" este tinta finala a Hong Kong-ului, desi nu se ofera o data anume cand se va realiza aceasta reforma politica, potrivit CNN.

In prezent, liderul Hong Kong-ului, cunoscut ca presedinte executiv al orasului, este ales de 1200 de membri ai unui comitet controlat de oameni loiali Beijingului.

Intr-un document public din luna iunie, beijingul afirma ca Hong Kong-ul nu beneficiaza de "autonomie completa", iar rezidentii sunt confuzi sau dezechilibrati in intelegerea conceptului de "O tara, doua sisteme", potrivit stirileprotv.ro. Aceasta retorica arata faptul ca este putin probabil ca Beijingul sa isi schimbe pozitia in ceea ce priveste reforma electorala a orasului. Li Fei, un oficial chinez, a dat asigurari ca selectarea unui candidat anume este necesara pentru ca autoritatile sa fie sigure ca persoana respectiva "iubeste China, iubeste Hong Kong-ul si va asigura suveranitatea orasului, securitatea si interesele sale".

SUA indeamna autoritatile la retinere in fata manifestantilor

O petitie pe site-ul Casei Albe ii solicita presedintelui SUA, Barack Obama, sa faca presiuni asupra autoritatilor de la Beijing, pentru a "evita un al doilea masacru in piata Tiananmen", din Hong Kong, unde mii de protestatari cer mai multe libertati politice, scrie AFP.

Textul, postat la 4 septembrie pe pagina creata special pentru petitii de catre Casa Alba, a adunat pana luni la pranz peste 185.000 de semnaturi. Administratia Obama se angajeaza sa raspunda la orice petitie care depaseste 100.000 de semnaturi in 30 de zile de la publicarea ei.

Administratia americana a indemnat autoritatile din Hong Kong sa dea dovada de retinere in fata zecilor de mii de protestatari care solicita mai multe libertati in fosta colonie britanica.

"Guvernul SUA monitorizeaza indeaproape situatia din Hong Kong", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe.