Evenimente la transportul Hong Kong si activitatea economica grav perturbata Transporturile si activitatile economice sunt grav perturbate luni dimineata la Hong Kong, din cauza demonstratiilor de amploare ale activistilor prodemocratie, in timp ce bursa a deschis in scadere puternica. Indicele principal Hang Seng a scazut 1,18%.

La o zi dupa ciocniri violente dintre politie si zeci de mii de protestatari care au denuntat decizia Beijingului de a limita sfera de aplicare a votului universal, multe intersectii sunt inca blocate de protestatari.

Ca urmare, artere de circulatie majore, unde vehiculele circula, de obicei, bara la bara, erau goale. Departamentul de Transport a anuntat ca mai mult de 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deturnate de la traseul lor obisnuit. Si circulatia tramvaielor a fost perturbata, iar unele linii de metrou au fost inchise din cauza baricadelor ridicate de protestatari.

Intr-un gest de aparenta conciliere, guvernul din Hong Kong a anuntat luni retragerea politiei dupa noaptea de confruntari cu militantii pro-democratie.

"Avand in vedere ca cetatenii adunati pe strazi sunt calmi, politia a fost retrasa", a anuntat guvernul, intr-un comunicat.

In schimb, manifestantii sunt invitati sa "elibereze strazile ocupate imediat ce este posibil pentru a permite trecerea vehiculelor serviciilor de urgenta si restabilirea transporturilor publice".

Reprezentantii ministerului Educatiei au anuntat ca scolile din cartierele ocupate de protestatari raman inchise si au invitat parintii sa considere "siguranta lor prioritatea numarul unu".

Autoritatea Monetara din Hong Kong a anuntat ca 17 banci au fost nevoite sa inchida 29 de sucursale din intregul oras. Standard Chartered, HSBC Holdings, Bank of East Asia, Bank of China si CITIC sunt printre bancile afectate.

Zeci de mii de manifestanti prodemocratie au paralizat centrul Hong Kong-ului duminica, hotarati sa obtina din partea Beijingului mai multe libertati politice, in cadrul unei campanii de nesupunere civica ce s-a accelerat brutal intr-un climat foarte tensionat.