Tradare a presedintelui ucrainean, simpla greseala de comunicatii sau calcul comercial? Amanarea intrarii in vigoare a acordului de liber-schimb dintre Kiev si Uniunea Europeana a declansat pasiuni in Ucraina, unde un ministru adjunct a demisionat pentru a protesta fata de aceasta decizie, scrie AFP.

Presedintele Petro Poroshenko promitea inca, vineri, ca acordul de asociere intre UE si tara sa, din care textul privind liberul schimb era parte integranta, va intra in vigoare la 1 noiembrie. Dar, cateva ore mai tarziu, la capatul unei reuniuni tripartite la Bruxelles cu Ucraina si Rusia, care se opune acestui proiect, Comisia Europeana anunta ca acordul de liber schimb nu se va aplica inainte de finele lui 2015.

In aceeasi seara, ministrul adjunct al afacerilor externe Danylo Lubkivski si-a anuntat demisia. Aceasta amanare "trimite un semnal negativ intregii lumi: agresorului, aliatilor si, cel mai important, cetatenilor ucraineni", a explicat acesta, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta schimbare a socat nu doar ucrainenii ci si, potrivit presei, o serie de diplomati europeni la Kiev, multi vazand in acest lucru o infrangere daca nu chiar o tradare a guvernului ucrainean.

Pentru numeroase personalitati din Ucraina, aceasta concesie facuta Kremlinului reaminteste evenimentele de la finele lui 2014 cand, tot la presiunea Moscovei, presedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a refuzat in ultima clipa sa semneze acest acord de asociere, declansand manifestatiile care l-au alungat de la putere.

"Am ramas fara cuvinte. Ultima oara, asta a declansat protestele din Maidan", a scris pe Facebook guvernatorul adjunct al regiunii Dnipropetrovsk (centru-est) Sviatoslav Oliinyk.

Opozitia apropiata de fostul regim a profitat de ocazie pentru a denunta "cinismul" noilor lideri ai tarii. "Puterea face acelasi lucru pentru care Ianukovici a fost demis", a spus fostul vicepremier Boris Kolesnikov, citat de agentia Interfax-Ucraina.

Unii se intreba la ce a servit sacrificiul a peste o suta de ucraineni ucisi in timpul protestelor din Maidan si a celor peste 2.700 de persoane care au pierit in cadrul conflictului armat din ultimele cinci luni.

"Avem sentimentul respingator ca acest oameni si-au dat viata pentru ca altii sa continue sa semneze acorduri cu usile inchise", a rezumat redactorul sef al site-ului ucrainean Insider, Tetiana Nikolaenko.

Cela mai multe critici sunt legate de opacitatea autoritatilor.

"Decizia a fost anuntata brusc, fara niciu explicatie pentru societate, ceea ce aminteste de Ianukovici", spune ziaristul Serghi Vysotski.

"Poate exista o explicatie pentru asta. Poate este foarte convingatoare. Dar ar fi bine sa o auzim. Exita o grava problema de comunicare", adauga Svitlana Zalisciuk, o militanta pentru drepturi civice.

Guvernul se felicita insa pentru beneficiile economice. UE a prelungit pana la finele lui 2015 o reducere masiva a taxelor vamale pentru o serie de produse ucrainene exportate pe piata europeana.

In schimb, sunt impuse in continuare drepturi vamale pentru exporturile europene catre Ucraina, pana la finele lui 2015, asa cum dorea Moscova, care se teme ca pe piata sa ar putea intra produse europene ieftine via Ucraina.

"Un gest fara precedent de sustinere si solidaritate cu Ucraina" care permite "chiar atenuarea temerilor ipotetice" ale Moscovei, spune ministerul ucrainean al afacerilor externe. Si care va aduce Kievului doua miliarde de euro anual, potrivit presedintiei.

Pentru mai multi experti, zona de liber-schimb cu UE viza de asemenea fortarea autoritatilor ucrainene sa aplice rapid reforme, pentru a face economia nationala capabila sa concureze cu produsele europene. Iar amanarea risca sa intarzie acest proces.

"Societatea a luptat pentru acest accord (...) deoarece ar fi trebuit sa fie un factor de presiune externa asupra oamenilor politici", subliniaza deputatul pro-european Oles Doniy, pe blogul lui. "Acum aceasta speranta s-a naruit si Rusia a obtinut o mare victorie geopolitica", apreciaza el.