Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat sambata Statele Unite ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi dupa intrarea in vigoare a noilor sanctiuni impuse Rusiei de catre UE din cauza implicarii in conflictul din Ucraina, relateaza AFP.

"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", in special pentru a impune UE livrarile sale de gaze, ale caror preturi sunt semnificativ mai mari decat cele ale gazelor rusesti, a afirmat Lavrov intr-un interviu acordat postului de televiziune rus TV Tsentr, citat intr-un comunicat al diplomatiei ruse.

Washingtonul doreste "sa-si asigure conditiile cele mai favorabile in cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic pentru comert si investitii", a apreciat el.

Astfel, Statele Unite "incearca sa impuna Europei livrarile de gaz lichefiat american la preturi ce nu pot fi concurentiale raportat la pretul gazului rus", a precizat ministrul.

El a acuzat totodata UE ca este "pregatita sa-si sacrifice economia pentru politica", subliniind ca Bruxellesul a decis sa pregateasca o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei pe 5 septembrie, ziua in care un acord pentru o incetare a focului in Ucraina a fost semnat la Minsk, "inainte de orice multumita unei initiative a presedintelui rus Vladimir Putin".

Dar, "sunt convins ca va trece. Voci rezonabile se fac deja auzite in sanul UE. Nu credem absolut deloc ca aceasta distantare poate deveni strategica" pentru Moscova si Bruxelles, a sustinut Lavrov.

"Rusia este interesata ca parteneriatul nostru strategic cu Uniunea Europeana sa fie consolidat si dezvoltat", a subliniat el.