Decizia Uniunii Europene privind noile sanctiuni impuse Rusiei va fi anuntata vineri, a declarat marti Federica Mogherini, ministrul italian de Externe, proaspat desemnata viitorul Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate al UE, potrivit Reuters.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

"Ambasadorii tarilor UE s-au intalnit luni, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte propunerile de sanctiuni, pachetul de sanctiuni va fi finalizat maine, iar vineri se va lua decizia finala", a precizat Federica Mogherini.

Potrivit oficialului italian, noile sanctiuni ar urma sa vizeze cele patru sectoare deja afectate de o serie de masuri adoptate la sfarsitul lui iulie, si anume un acces pe pietele financiare, aparare, tehnologii sensibile, in special in sectorul energetic, si bunuri cu dubla folosinta - civila si militara.

Uniunea Europeana a dat duminica trecuta un termen de o saptamana Rusiei sa inceteze actiunile in Ucraina, in caz contrar urmand sa adopte noi sanctiuni. "Consiliul European este pregatit sa ia noi masuri pe fondul escaladarii situatiei din Ucraina", a declarat duminica presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles. Comisia Europeana a primit sarcina sa pregateasca "de urgenta" o noua serie de sanctiuni. Acestea trebuie prezentate "in termen de o saptamana", iar o decizie va fi luata "in functie de evolutia situatiei", a explicat Van Rompuy.