Jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley este considerat a fi un militant britanic nascut la Londra si se numeste John, relateaza The Telegraph. Agentiile de informatii din Marea Britanie si Statele Unite se uita in noile rapoarte, care arata ca liderul gruparii jihadiste extremiste care activeaza in Siria si Irak, ale carui actiuni brutale au socat lumea, este conducatorul de grup al jihadistilor britanici, care s-au specializat in luarea de ostatici.

James FoleyFoto: Captura YouTube

John este descris ca un membru bine educat, inteligent si extrem de loial al grupului extremist. Acesta opereaza cu alti doi militani nascuti in Marea Britanie in grupul poreclit de catre ceilalti jihadisti "The Beatles".

Expertii au avertizat ca extremistii britanici care lupta in Irak si Siria sunt printre cei mai periculosi si cruzi din regiune.

Shiraz Maher de la International Centre for the Study of Radicalisation la King’s College a spus ca mai mult de 500 de britanici, care au calatorit in Siria si Irak au devenit "mai aroganti" in ultimele luni.

Decapitarea lui James Foley de catre un jihadist britanic sugereaza ca militantii din Marea Britanie din cadrul ISIL au avansat in randul gruparilor extremiste de la simpli soldati la functii de conducere.

Un alt cetatean britanic, Waheed Majeed, a efectuat un atentat sinucigas cu bomba in Siria anul acesta.

Maher avertizeaza ca setea lor de sange reprezinta "o amenintare foarte reala" in Marea Britanie, in cazul in care acestia se intorc in tara.