Autoritatile de frontiera din Ucraina si Rusia au cazut de acord sa se inceapa inspectarea primului grup de camioane din convoiul umanitar rusesc, a anuntat Comitetul International al Crucii Rosii duminica, potrivit Reuters.

Convoiul umanitar rusesc, monitorizat de Crucea RosieFoto: Captura YouTube

Crucea Rosie mai spune ca asteapta sa primeasca garantii de securitate de la ambele parti implicate in conflictul din estul Ucrainei, inainte de a lasa convoiul sa treaca.

Tot duminica insa, Kievul a acuzat Rusia ca a introdus in Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad de pe teritoriul rusesc si a denuntat incalcarea spatiului aerian ucrainean de catre avioane rusesti fara pilot, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"O colana militara in care se aflau trei sisteme de tip Grad a patruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, in directia Nijni Nagolcik", la aproximativ 76 de kilometri nord de bastionul rebel Lugansk, a declarat purtatorul de cuvant ucrainean Andrii Lisenko.

Agentia de presa Ria Novosti relatase mai devreme ca primele 16 camioane dintr-o coloana de 280 au sosit la punctul vamal din Donetk, orasel omonim de pe teritoriul Federatiei Ruse, situat la granita cu Ucraina.

Potrivit purtatorului de cuvant al companiei de transporturi care asigura livrarea de ajutor umanitar, Serghei Sorokin, vamesii rusi si ucraineni nu vor vizita camioanele decat luni. "Am lasat soferii sa se odihneasca. Camioanele vor fi inchise, marfa nu va fi descarcata si vizita organelor vamale va avea loc direct la punctul de trecere a frontierei", a indicat acesta. "Ne asteptam ca astazi sa mai soseasca aici un numar similar de vehicule", a spus purtatorul de cuvant mentionat.