Jihadistii membri ai Statului Islamic au omorat cel putin 500 de membri ai minoritatii religioase yazidi in cadrul ofensivei din nordul Irakului, a declarat duminica pentru Reuters ministrul irakian pentru drepturile omului.

Mohammed Shia al-Sudani a declarat ca militantii Sunni au ingropat de vii o parte din victime, inclusiv femei si copii. In jur de 300 de femei au fost rapite si vandute ca sclave, sustine oficialul irakian.

"Avem dovezi clare obtinute de la membrii yazidi care au fugit din Sinjar, dintre care unii au scapat de moarte, precum si imagini de la locul crimelor care arata fara urme de indoiala ca bandele Statului islamic au executat cel putin 500 de membri yazidi dupa capturarea Sinjarului", a declarat al-Sudani pentru Reuters.

"Unele victime, inclusiv femei si copii, au fost ingropate de vii", sustine al-Sudani.

In timpul ofensivei din nordul Irakului, Statul Islamic, care a declarat un califat in mai multe parti din IrK si Siria, a obligat zeci de mii de crestini si de membri yazidi sa fuga din regiune pentru a ramane in viata.

Membrii comunitatii yazidi, adeptii unei religii vechi derivate din zoroastrism, sunt raspanditi in nordul Irakului si sunt parte a minoritatii kurde a tarii.

Duminica la pranz a expirat un ultimatum dat de Statul Islamic pentru 300 de familii yazidi, in care li se cerea sa se converteasca la Islam, daca nu vor sa moara. Nu este clar daca victimele anuntate de ministrul irakian sunt din randul acestora.

Intre 20.000 si 30.000 de refugiati irakieni care fug de insurgentii sunniti au reusit sa paraseasca zona Muntelui Sinjar, in nordul Irakului, ajungand intr-o zona sigura, au mai anuntat autoritatile irakiene, citate de AFP.

Circa 20.000 de membri ai comunitatii yazidi au reusit sa fuga in nord-estul Siriei, dupa care au revenit in Irak, fiind escortati de fortele kurde.