Uniunea Europeana a cerut duminica incetarea imediata a baii de sange provocate de operatiunea militara israeliana din Gaza, intr-o declaratie publicata de presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, scrie AFP.

"Baia de sange trebuie sa inceteze. Gaza sufera suferinte intolerabile de peste trei saptamani deja care au costat multe vieti, intre care numeroase vieti de femei si copii. Acest lucru trebuie sa inceteze imediat", afirma Van Rompuy intr-o declaratie in numele a celor 28 de state membre si co-semnata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Condamnam ferm tirurile de racheta impotriva Israelului, care ameninta populatia. Recunoastem dreptul legitim la aparare, insa acesta trebuie sa fie proportionat. Exista obiective pe care operatiunile militare nu le pot atinge. Doar o solutie negociata bazata pe doua state care se respecta unul pe altul poate aduce pacea", se mai arata in declaratie.

La randul sau, ministrul de externe al Marii Britanii a afirmat ca situatia in Gaza a devenit intolerabila pentru populatia civila din Gaza, acesta fiind sentimentul opiniei publice britanice.

Presedintele francez Francois Hollande a facut un apel "mai mult ca oricand" la un armistitiu in Gaza.

China a cerut duminica Israelului sa opreasca ofensiva si sa ridice blocada impusa in 2006.