Ministerul rus de Externe a acuzat sambata Uniunea Europeana ca a retras pe ascuns o interdictie de livrare de tehnologii si echipamente militara in Ucraina, transmite Reuters.

Relatiile dintre Moscova si Bruxelles s-au deteriorat dupa ce UE a impus sanctiuni Rusiei ca urmare a implicarii sale in conflictul din estul Ucrainei. Cea mai recenta runda de sanctiuni este si cea mai dura, fiind vizate sectorul apararii, cel al energiei si cel financiar.

"In timpul unei intalniri recente a Consiliului Europei la Bruxelles, liderii tarilor membre UE s-au pus de acord <> sa indeparteze restrictiile asupra exporturilor catre Kiev de echipamente care ar putea fi folosite pentru represiune interna", se arata intr-o declaratie de presa postata pe site-ul ministerului.

"Exporturile de tehnologii si echipamente militare au fost, de asemenea, permise", adauga ministerul rus.

In comunicatul de presa se arata ca restrictiile au fost impuse in februarie, luna in care Victor Yanukovich a fost demis din functia de presedinte al Ucrainei. Indepartarea acestor restrictii este un indicator al unui standard dublu, considera Ministerul de Externe rus.

Autoritatile de la Moscova cer celor 28 de state membre UE sa nu se lase "fortate" de Washington in contextul evenimentelor din estul Ucrainei, unde separatistii pro-rusi se lupa cu fortele guvernamentale.

Oficialii UE nu au transmis deocamdata o pozitie cu privire la acuzatiile aduse de Rusia.