Statele Unite sunt pregatite sa impuna "foarte curand" noi sanctiuni impotriva Rusiei daca Moscova refuza sa rupa legaturile cu separatistii din estul Ucrainei, a afirmat miercuri un inalt diplomat american, citat de AFP.

"Suntem pregatiti sa impunem si mai multe costuri - inclusiv sanctiuni tintite, vizand sectoare specifice - foarte curand daca Rusia nu schimba cursul de o maniera decisiva si nu rupe legaturile cu separatistii", a spus secretarul adjunct de Stat pentru Afaceri europene Victoria Nuland, in fata comisiei pentru afaceri externe a Senatului american.

Ea a precizat ca Washingtonul colaboreaza foarte strans cu guvernul ucrainean si cu aliatii sai europeni pentru a reduce tensiunea cu presedintele Vladimir Putin si cu separatistii din est.

Potrivit acesteia, separatistii au profitat de o recenta incetare a focului de zece zile pentru a comite "violente, varsari de sange si pentru a cuceri teritorii". "Rusia a permis ca tancuri, artilerie grea si combatanti" sa intre masiv in Ucraina, a acuzat ea.

Victoria Nuland a adaugat ca Washingtonul examineaza cu aliatii sai europeni un posibil calendar pentru noi sanctiuni si ca o decizia ar putea interveni in jurul datei de 16 iulie, atunci cand liderii europeni se vor reuni inaintea vacantei de vara.

Dar numerosi senatori si-au exprimat frustrarea in fata promisiunilor de actiune ale Washingtonului.

Republicanul Bob Corker a apreciat ca SUA actioneaza ca un "tigru de hartie".

"Ma simt stanjenit pentru dvs. Mi-ar placea ca administratia sa inceteze sa spuna public (ca va lua masuri dure) in conditiile in care nu vom face nimic".

Presedintele Comisiei, democratul Robert Menendez, si-a exprimat si el ingrijorarea ca Washington nu va reusi sa mentina presiunea asupra Rusiei.

Acesta a reamintit apelurile UE ca Rusia sa inceteze sprijinul pentru separatisti, sa predea posturile de frontiera autoritatilor de la Kiev, sa elibereze ostaticii si sa demareze negocieri de pace cu presedintele Petro Poroshenko.

"Nu vad niciun avans asupra niciunuia dintre aceste puncte. Deci, ce sa asteptam?", a intrebat el.

Nuland a subliniat ca, daca noile sanctiuni vor fi mai eficiente daca vor fi adoptate alaturi de europeni, "presedintele (Obama) a spus intotdeauna ca, daca e nevoie, vom actiona singuri".