Un guvernator miliardar ucrainean a trimis vineri presedintiei un proiect privind constructia unui zid de 2.000 km, cu sarma ghimpata, la granita cu Rusia, scrie AFP.

Igor Kolomoiski, a patra avere din Ucraina, estimata la 1,8 miliarde de dolari, recent numit guvernator al regiunii Dnipropetrovsk (est), apreciaza ca o astfel de protectie este necesara "pentru a evita orice incursiune din partea statului care duce o politica agresiva fata de Ucraina".

"Acest proiect poate fi pus in practica in sase luni", a asigurat viceguvernatorul Dnipropetrovskului Sviatoslav Oliinik, pentru agentia Interfax-Ucraina.

Proiectul, cu un cost total de o suta de milioane de dolari, prevede o constructie metalica cu sarma ghimpata de-a lungul celor 1.920 km de granita cu Rusia, a adaugat el.

Acest anunt vine a doua zi dupa o prima convorbire telefonica intr noul presedinte ucrainean si omologul sau rus Vladimir Putin in cursul careia seful statului ucrainean s-a plans de o prezumtiva incursiune a tancurilor rusesti in Ucraina.

Kievul si occidentalii acuza Rusia ca sustine pe ascuns insurectia armata pro-rusa din estul Ucrainei, furnizand arme.

Kolomoiski a fost numit guvernator in martie, in incercarea de a stopa pulsiunile separatiste din regiune.

Miliardarul a ocupat prima pagina a ziarelor dupa ce a promis o recompensa de 10.000 de dolari pentru fiecare separatist arestat si predat autoritatilor, o idee considerata foarte eficienta pentru a readuce ordinea in regiune.

Omul de afaceri l-a criticat deschis pe presedintele rus Vladimir Putin, care i-a replicat denumindu-l "escroc".

Rusia a rascumparat la inceputul lui aprilie filiala rusa a bancii Privat a lui Kolomoiski, cea mai mare banca ucraineana.