Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru pozitiile sale nationaliste, a afirmat joi ca a venit "timpul sa adunam bucatile" URSS, la 24 de ani dupa declaratia de independenta a Rusiei, celebrata in 12 iunie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In urma cu 24 de ani a aparut prima fisura in stanca sovietica. Dupa asta, a inceput caderea", a scris pe contul sau de Twitter Rogozin, fost ambasador rus pe langa NATO si fondatorul partidului Rodina (Patria).

"Cine stia atunci ca va continua timp de un sfert de secol? A venit timpul sa adunam bucatile", a adaugat acest inalt oficial, insarcinat cu complexul militaro-industrial si care are interdictie de a intra in UE si in SUA in cadrul sanctiunilor pronuntate in urma crizei ucrainene.

In 12 iunie 1990, Rusia sovietica adopta o declaratie de "suveranitate" care prefigura independenta obtinuta in decembrie 1991, odata cu disparitia Uniunii Sovietice.

Celebrata de atunci, aceasta sarbatoare nationala a fost redenumita "Ziua Rusiei" din 2002, dupa ce Vladimir Putin a preluat puterea in 2000.

Putin, care a calificat disparitia URSS drept "cea mai mare catastrofa geopolitica" a secolului XX, incearca, de la ajungerea la putere, sa restabileasca influenta tarii sale in fostul imperiu sovietic.

Astfel, a semnat in mai crearea Uniunii Economice Eurasiatice alaturi de Kazahstan si de Belarus, dar fara Ucraina, care a incercat sa se orienteze spre Europa.